Stort rykind: - Jeg troede bare, jeg skulle sidde og læse avis

Efter genåbningen af kulturhuset Helios i Faaborg, har flere gæster end forventet brugt husets biograf og café.

Da Torben Wihrenfeldt rykkede ind med sin café i kulturhuset Helios i Faaborg for to måneder siden, havde han ikke forudset, hvor travlt der ville blive.

- Det er helt enormt, hvad der kommer ind nu. Den største opgave er logistikken. Jeg er gået fra nul til otte deltidsansatte, og det havde jeg ikke regnet med. Jeg havde regnet med at sidde og læse avis hernede. Men det er jo positivt.

Tidligere bestod Helios Teatret af én biografsal, men efter flere års ombygning genåbnede huset 29. oktober med to opgraderede sale, mødelokale og café. Det har givet et stort rykind i huset, og ifølge biografforeningens formand, Svend Erik Andersen, er det mere end bare nyhedens interesse. For billetsalget ligger stabilt.

- Det er gået over al forventning. Vi har fordoblet tilskuertallet, så det er meget positivt, siger han.

Svend Erik Andersen glæder sig også over, at der er stor interesse for at booke husets nye mødefaciliteter.

Under TV 2/FYNs besøg i caféen kan man se en stor aldersmæssig spredning på gæsterne, og måske tyder det på en bred interesse for et nyt kulturelt samlingspunkt i Faaborg.

- Vi kan gå ind ad døren og sætte os her og snakke lidt, så det er fint. Det er et godt sted at mødes, forklarer Lissy Hedemann fra Horne, der jævnligt kommer i huset.

Også gymnasieelev Lejla Beba har taget huset til sig.

- Førhen var der ikke rigtig et sted, hvor unge kunne komme. Som du kan se, er der rimelig mange, der kommer her efter skole. For eksempel dem, der går på gymnasiet.

Tradition for kultur

Museumsdirektør Peter Thor Andersen er slet ikke i tvivl om, at husets succes skal findes i det mangeårige forarbejde med at opdyrke kulturlivet i Faaborg. Han har skrevet bogen 'Da kulturen gjorde byen større' om menneskene bag det gamle Helios Teater, der åbnede i 1962.

Museumsdirektør Peter Thor Andersen har skrevet om menneskene bag det gamle Helios Teater.
Museumsdirektør Peter Thor Andersen har skrevet om menneskene bag det gamle Helios Teater.
Foto: Christoffer Laubel

- Nu er det blevet en opdateret udgave af det, der var idéen fra starten. Nemlig at lave et ret ambitiøst hus, som skal vise det bedste man kan, og måske næsten også lidt bedre, end man kan i en provinsby som Faaborg.

 

quote Der kommer jo mange biografgæster i caféen om aftenen, og de skal lige pludselig have 20 til 30 colaer

Torben Wihrenfeldt, forpagter af caféen.

 

Peter Thor Andersen mener, at huset nu har kunnet tiltrække både unge og gamle ved både at være et funklende nyt hus og ved at være en opgradering af det gamle Helios Teater, der i forvejen havde en trofast brugergruppe.

Og så har de mange kulturarrangementer i det gamle hus skabt et fundament af kulturaktive borgere.

- Det er funklende og sejt med Emil Saltos lyskunst, og nedenunder er der et vækstlag, der skal give det indhold. Og det er ret stort, forklarer Peter Thor Andersen.

Nu er det op til biografforeningen og til Torben Wihrenfeldt i caféen at følge med efterspørgslen. For eksempel har Wihrenfeldt hurtigt mærket behov for større kapacitet.

- Der kommer jo mange biografgæster i caféen om aftenen, og de skal lige pludselig have 20 til 30 colaer. Og jeg har jo kun sådan et lille køleskab, siger han og peger på et køleskab bag sig. Så vi skal lige have et nyt køleskab op hernede.

 

 

Oversigt

    Oversigt