Demonstration i Odense: Der er ikke nok hjemmesygeplejersker til strejke

Odense Kommunens hjemmepleje skulle have været hårdt ramt af konflikten, men kun 25 ud af de varslede 195 sygeplejersker kunne lørdag nedlægge arbejdet og strejke. Der er nemlig et stort pres på kommunens hjemmepleje.

Lørdag eftermiddag var gågaden i Odense prydet med sygeplejersker i røde t-shirts, højthævede skilte og den gennemgående sætning "vi er mere værd" til demonstration for bedre vilkår og løn.

For selvom TV 2 Fyn fredag kunne fortælle, at kun 25 sygeplejersker i kommunens ældre- og handicapforvaltning, ud af de varslede 195, natten til lørdag gik i strejke, så var der stor opbakning fra kollegaerne i en presset hjemmepleje.

- Vi er ikke dem, vi skal være, så vi er nødt til enten at løbe stærkere eller skubbe noget til næste dag, siger Lillian Thorenfeldt, der er hjemmesygeplejerske og fællestillidsrepræsentant i Odense Kommune. 

- Ældreplejen i Odense Kommune har været utrolig presset i lang tid, så når der kommer en strejke oveni, bliver det ret eksplosivt, forklarer næstformand i  Dansk Sygeplejeråds Kreds Syddanmark, Camilla Duus Smith.

20 ud af 21 undtaget

Odense Kommunes hjemmepleje skulle have været hårdt ramt af konflikten, men antallet af strejkende sygeplejerske-grupper er faldet fra 21 til én enkelt, fordi man under strejken ikke må ansætte vikarer, og nødberedskabet vil overstige den normale bemanding uden dækning fra vikarer samt nyuddannede og nyansatte sygeplejersker.

- Det er et kæmpe problem at stille et nødberedskab. Det skal være forsvarligt, og det er det ikke. Det understreger situationen og bøjer det i neon, siger Camilla Duus Smith.

Der blev klappet og lyttet til dagens demonstration i Odense.
Der blev klappet og lyttet til dagens demonstration i Odense.
Foto: Morten Albek

I Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune er man opmærksomme på udfordringen med det massive pres i hjemmeplejen.

- Hvis vi kigger på vores hjemmepleje og plejehjem, så har vi ikke den højeste normering sammenlignet med andre kommuner. Men det er kun de faste medarbejdere, der kan indgå i nødberedskabet, siger fungerende chef i Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune, René Lorenz.

For mange vikarer

Hjemmeplejens medarbejdere oplever stor udskiftning blandt sygeplejerskerne, og det giver et stort forbrug af vikarer.

- Der er grupper, der beskriver, at de er dybt afhængige af, at de har vikarer inde for at kunne klare de daglige opgaver, understreger Lillian Thorenfeldt, der også oplever mange nyansatte og nyuddannede medarbejdere, der ikke får den nødvendige oplæring.

quote Vi håber, at vi får råbt op, at vi skal have flere hænder og mere i løn

Lillian Thorenfeldt, hjemmesygeplejerske og fællestillidsrepræsentant, Odense Kommune

I stedet så hjemmeplejen hellere, at der blev brugt flere penge på at give sygeplejerskerne mere i løn og spare penge på vikarer, der har en højere timeløn. 

- Det siger jo sig selv, at vikarer, der kommer ind fra dag til dag ikke har hele borgernes historie. Så vi har brug for faste sygeplejersker, der også vil blive her. Og det kræver altså en højere løn, siger Camilla Duus Smith.

Sygeplejerskernes grundløn som oplyst af DSR:

Det er ikke op til Odense Kommune, om sygeplejerskerne skal have mere i løn, men René Lorenz har også svært ved at se det gå op.

- Det regnestykke tror jeg ikke, man kan lave. Men sådan en situation gør, at vi kigger på, om der er noget, vi kan gøre bedre. Vi har en dialog i gang om vi kan blive dygtigere til, at nogle af sygeplejerskernes opgaver kan delegeres til andre faggrupper. 

Mellem de røde t-shirts, højthævede skilte og den gennemgående sætning "Vi er mere værd" er der ét håb stort.

- Vi håber, at vi får råbt op, at vi skal have flere hænder og mere i løn, nikker Lillian Thorenfeldt.

Oversigt

    Oversigt