I det fynske folks tjeneste

Sukkerchok: Kæmpe minus hos Odense Marcipan

Odense Marcipan føler sig hårdt ramt af danske afgifter, og det kan koste arbejdspladser på lang sigt i Odense, oplyser virksomheden.

Italiensk datterselskab kostede den fynske virksomhed Odense Marcipan 40 millioner kroner i 2016.

Det har været en dyr fornøjelse for Odense Marcipan at få produceret i Italien.

I det netop offentliggjorte årsregnskab for 2016 trækker det italienske selskab Natural Food ned i regnskabet med 40 millioner kroner.

Før skat landede Odense Marcipan et underskud på 20 millioner kroner mod et overskud på otte millioner kroner året i forvejen.

Det italienske selskab, der har produceret marcipanmasse og mandelprodukter til industrimarkedet, blev afviklet i slutningen af 2016, og de tilbageværende aktiver ventes solgt i indeværende år.

Det ventes at pynte på indeværende årsregnskab.

Ud over den ekstra udskrivning i Italien har marcipanvirksomheden været ramt af de høje danske sukkerafgifter. Det får nu virksomheden til overveje sin produktion i Odense.

Læs også Odense Marcipan vendte underskud til overskud

-  Det fortsatte kraftige afgiftstryk i Danmark forventes fortsat at påvirke afsætningen på hjemmemarkedet og kan på strategisk langsigtede beslutninger medføre reduceret engagement i Danmark, skriver ledelsen i regnskabet.

En del af indtjeningen skulle have været forbedret igennem datterselskabet Bæchs Conditori i Hobro, der producerer og markedsfører dybfrossen finkonditori, hel- og halvfabrikata til bagerier og detail-markederne i Norden.

Men ifølge ledelsesberetningen har man ikke fået den forventede indtjening.

Odense Marcipan har dog fastholdt eller forbedret sin position på de fleste markeder og i de fleste segmenter.

Alligevel faldt omsætningen med 38 millioner til 398 millioner kroner, hvilket dog hovedsageligt skyldes faldende råvarepriser.

Det er lykkedes at fastholde buttofortjenesten på 85 millioner kroner - på niveau med 2015.

Koncernen forventer dog betydelige udfodringer i 2017. 

Læs også Odense Marcipan skal spare 20 procent på energien

Den intensive konkurrence på de nordeuropæiske markeder forventes at fortsætte. Det samme gør de store udsving i råvarepriserne.

Koncernen, der er ejet af noske Orkla, har fortsat en pæn formue.

Egenkapitalen er på 105 millioner kroner. 

Odense Marcipan havde i det seneste regnskabsår ansat, hvad der svarer til 147 heltidsmedarbejdere.  

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.