I det fynske folks tjeneste

Sukkerreform truer fabrik i Assens

Mariann Fischer Boel fik onsdag sit forslag til en sukkerreform godkendt af sine 24 kolleger i EU-Kommissionen. Der skæres yderligere i prisstøtten til europæiske producenter, og det kan få store konsekvenser for sukkerproduktion i Assens.

-

EUs sukkerreform kan gøre det urentabelt af fortsætte sukkerproduktionen i Assens

Mariann Fischer Boel fik onsdag sit forslag til en sukkerreform godkendt af sine 24 kolleger i EU-Kommissionen. Der skæres yderligere i prisstøtten til europæiske producenter, og det kan få store konsekvenser for sukkerproduktion på Fyn og Jylland.

Forslaget skal nu godkendes af de 25 regeringer, hvilket ikke nødvendigvis bliver let.

- Men det glæder mig, at alle har erkendt, at der er behov for ændringer. Der, hvor uenigheden opstår, er hvor hurtigt og hvor meget, siger Boel.

Prisstøtten til industrien foreslås sænket med 39 procent, hvor Boels forgænger, Franz Fischler, i 2004 foreslog blot 33 procents reduktion. Støtten til sikring af landmændenes mindstepris skal sænkes 42 procent over to år, hvilket er en nedgang på yderligere fem procent i forhold til Fischlers oprindelige forslag.

Danmark har omkring 5000 sukkerroeproducenter og tre fabrikker. Ifølge Landbrugsraadet kan reformen gøre det urentabelt for Danisco at videreføre fabrikken i Assens. Danisco vil først kommentere på EU\'s forslag, når det er offentliggjort.  
/ritzau/