Sundhedstjek virker ikke, mener forsker

Formanden for De Praktiserende Læger i Region Syddanmark oplever, at sundhedstjek gør folk unødigt bekymrede

Du kommer hverken til at leve længere eller være mindre syg af at blive inviteret til et forebyggende sundhedstjek. Det viser en undersøgelse fra Det Nordiske Cochrane Center. Formanden for De Praktiserende Læger i Region Syddanmark, Jørgen Skadborg, oplever også, at folk bliver bekymrede, når de bliver kaldt ind til et sundhedstjek.

- Mange raske mennesker bliver unødigt bekymrede for deres helbred. De glemmer at mærke efter, hvordan de har det, og støtter sig mere til tekniske målinger og tal, siger han til DR Trekanten.

Sundhedstjek nedsætter hverken dødelighed eller sygelighed, siger professor i almen medicin på Københavns Universitet John Brodersen. Han siger, at der er videnskabelig dokumentation for, at det skader både individer og samfund.

- Især med hensyn til at det er meget bekosteligt. Man stiller en masse diagnoser og behandler en masse mennesker fuldstændig unødvendigt, siger han.

John Brodersen mener, at vi kunne bruge pengene, der bruges til forebyggende sundhedstjek, bedre.

- Vi skal lade være med at bruge penge på de rige og de raske, men bruge dem på de syge, de sårbare og de fattige, siger han til DR Trekanten.

Jørgen Skadborg opfordrer folk til at mærke efter, hvordan de har det. Så kan de gå til læge, hvis de føler sig syge.

Oversigt

    Oversigt