I det fynske folks tjeneste

Supermarkeder smager på Fyn

En lille smagsprøve kan blive det helt store salgseventyr. Indkøbere fra de store supermarkeder snusede rundt på havnen i Svendborg for at finde små kulinariske perler til hylderne.

01:53

1 af 6

Føtex køber sennep

Der var alt fra økologisk vin til birkesaftis på det store fødevaremarked i Svendborg, hvor 150 småproducenter delte smagsprøver ud. Men skjult blandt de lækkersultne gæster var også indkøbere fra de store supermarkedkæder.

- Jeg var lige ved at vælte ned af pinden, da jeg fik en mail fra Düsseldorf om, at nu kom Manufactum, der er en tysk supermarkedkæde, op for at se på vores fødevaremarked, og de spurgte, om vi havde nogen interessante udstillere. Og så kunne jeg kun sige: Ja, kom, fortæller Mikael Hansen, der er projektleder på Kulinarisk Sydfyn.

For et par år siden valgte Føtex en sennep ud fra markedet, som en bornholmsk kvinde havde lavet.

- Hun kom og omfavnede mig og sagde, at nu skulle hun ikke være sygehjælper længere, men i stedet gå i gang med at producere de produkter, som hun altid havde elsket, siger Mikael Hansen.

Hvis tilbuddet kommer

Men blandt udstillerne er der delte holdninger til, hvorvidt man skal slå til, når nu en supermarkedkæde kommer og spørger.

- Så ville jeg sige nej tak. Allégården er ikke stor nok til sådan en leverance, fortæller Birgit Jensen, der er indehaver af Allégården i Søndersø, der producerer fjerkræ.

Til gengæld er Martin Jørgensen klar til at udvide sin produktion af økologisk is fra Skarø.

- Når man bruger rigtig meget tid på at udvikle produkter, som man selv synes er helt unikke, så er det også dejligt, at det kommer ud til forbrugerne.