I det fynske folks tjeneste

Svage ældre blev berøvet af ung polak - ni års fængsel

Pensionister i hele Danmark blev opsøgt af ung mand, fastslår nævningeting i Odense.

Flere steder i landet blev ældre mennesker ofre, da en 21-årig polsk mand begik hjemmerøveri eller tricktyveri imod dem.

Et nævningeting i Retten i Odense har tirsdag idømt manden fængsel i ni år, ligesom han er blevet udvist af Danmark for altid.

Przemyslaw Dominik Romanski er blandt andet kendt skyldig i tre hjemmerøverier, som fandt sted i Rødby, Vissenbjerg og Vordingborg.

Et af ofrene var en 94-årig kvinde. Den unge mand forsøgte at trække en guldhalskæde af hendes hals, da han var trængt ind i hendes ældrebolig i Vordingborg.

Også en 73-årig stærkt fysisk handicappet kvinde i Vissenbjerg blev udsat for hjemmerøveri. Hun mistede sin halskæde af guld.

Læs også 21-årig for retten: Handicappet kvinde holdt fast og berøvet

I en beskyttet bolig i Rødby var det en 82-årig, der blev holdt for munden, inden vedkommendes halskæde blev fjernet med en kniv.

Desuden er den 21-årige kendt skyldig i 16 tricktyverier, hvoraf de fleste fandt sted i Jylland.

Han fik foden indenfor hos pensionisterne under påskud af at ville sælge billeder eller postkort.

- Der er tale om en usædvanlig grov sag, udtalte anklager Stephanie Reby, da anklagemyndigheden havde rejst tiltalen.

Ved domsafsigelsen tirsdag har den unge valgt at tage betænkningstid med hensyn til, om han vil anke afgørelsen til landsretten.

Læs også 21-årig tiltalt for tre hjemmerøverier og 22 tricktyverier

Forbrydelserne skete i 2015 og i 2014. Det var dna-spor, som sidste efterår førte til, at politifolk kunne anholde den 21-årige, har anklagemyndigheden oplyst.

I nogle af forholdene deltog en landsmand, 26-årige Sylvester Turek, der sidste år blev idømt fængsel i seks år.

Udbyttet var i flere tilfælde relativt beskedent, fremgår det af anklageskriftet - for eksempel en porcelænsfigur til en værdi af 25 kroner og 20 kroner fra en pung. Andre gange slap Przemyslaw Dominik Romanski dog væk med flere tusinde kroner.