Svendborg kommune mister 11 mio i år

Fordelingsnøgle koster fattige kommuner millioner ekstra til førtidspensionister, mens de rige kommuner scorer kassen

-

Fordelingsnøgle koster fattige kommuner millioner ekstra til førtidspensionister, mens de rige kommuner scorer kassen, skriver fagforeningen 3F. Det viser beregninger fra Svendborg Kommune, der mister 11 millioner i år. Gentofte får 47 millioner ekstra.

Spareknivene skal slibes en ekstra gang i kommuner som Svendborg, Nakskov og Randers i de kommende år. Samtidig kan rige kommuner som Gentofte, Hørsholm og Søllerød åbne ekstra for godteposen med skattelettelser frem over.

Alt sammen på grund af en skæv fordeling af den milliard-kompensation regeringen tildeler kommuner i form af den såkaldte budgetgaranti for udgifter til førtidspension og andre sociale udgifter. Det viser beregninger foretaget af Svendborg Kommune.

Her råber politikerne højt op til de kommende ugers forhandlinger mellem stat og kommuner om de næste års budgetter. Spillet handler om de 2,5 milliarder kroner i budgetgaranti, staten har afsat til fordeling mellem landets kommuner. Pengene fordeles efter, hvor meget borgerne tjener - og ikke efter hvor mange kroner kommunerne udbetaler til borgere, der lever af overførselsindkomster - ikke mindst førtidspension.

Det betyder at en kommune som Svendborg i år og næste år kun får 60 øre retur for hver krone kommunen udbetaler - imens rige kommuner som Søllerød, Gentofte og Hørsholm alle får mere end fire kroner retur for hver krone kommunerne udbetaler til borgere på overførselsindkomst.

Helt urimeligt
I Svendborg betyder den skæve fordeling massive besparelser på op til 17 millioner kroner på børnehaver, plejehjem og skoler i 2006. I forhold til 2004 hvor fordelingsnøglen var anderledes og mindre skæv, mistede Svendborg Kommune nemlig 11,7 millioner kroner i år i refusion fra staten. I 2006 mister Svendborg mere end 17 millioner kroner i forhold til i 2004, med mindre fordelingen bliver lavet om. Det oplyser medlem af byrådet og formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe Flemming Madsen (S).
-Enhver burde kunne se at det er bundhamrende uretfærdigt og urimeligt. Samtidig bliver problemet endnu værre frem over i takt med at flere skal have førtidspension finansieret af kommunekasserne, forklarer han.
-En kommune som Svendborg er havnet i en skruestik, hvor vi ikke må sætte skatten op. Samtidig skal vi følge loven og tildele borgerne de ydelser de har krav på. Det betyder ekstra udgifter, der kun kan dækkes ind via besparelser, siger Flemming Madsen.

Rige kommuner får mere
Beregningerne fra Svendborg Kommune viser at fordelingen - som den ser ud i dag - fortrinsvis rammer kommuner med mange sociale boligbyggerier - og belønner kommuner med mange \"gode\" skatteborgere. På den baggrund har Svendborg Kommune rejst sagen i Kommunerne Landsforening (KL). Svendborg Kommune håber på, at KL vil sadle om og arbejde for en mere retfærdig fordeling fra næste år.

Og det er nu, der skal ske ændringer. Det er nemlig i de kommende uger næste års økonomiaftaler mellem stat og kommuner bliver aftalt. Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar til tallene fra formand for KL Eigil W. Rasmussen (V). Men senere i dag behandler KL\'s bestyrelse Svendborg Kommunes beregninger. Eigil W. Rasmussen er borgmester i den lille jyske kommune Gedved - en af de kommuner, der ifølge Svendborg Kommunes beregninger vinder en smule på udligningsordningen.

Oversigt

    Oversigt