Svendborg Sygehus valgt ud: Skal være mere demensvenligt

Det kan være en forvirrende og utryg oplevelse for demente at komme på sygehuset. Men nu er en afdeling på Svendborg Sygehus blevet valgt ud til at gøre en forskel for demente patienter.

Sidste år åbnede demenslandsbyen i Svendborg, og nu er geriatrisk afdeling på OUH Svendborg Sygehus udpeget til at blive mere demensvenlig. 

quote Personer med demens har særlige udfordringer. De bliver meget lettere forvirret end du og jeg gør

Ann Nielsen, projektleder i Nationalt Videnscenter for Demens

Sammen med to andre afdelinger i Viborg og Nykøbing F. er det fynske sygehus valgt ud af Nationalt Videnscenter for Demens. 

- Svendborg har jo tidligere haft gang i forskellige initiativer på det her område, og så har de tænkt i flere dimensioner, hvor de har formuleret tanker på tværs af afdelingerne på sygehuset. Og så er der en klar opbakning fra ledelsen, forklarer projektleder Ann Nielsen i Nationalt Videnscenter for Demens til TV 2/Fyn.

Har jeg fået min medicin?

Der er afsat seks millioner kroner til projektet, som løber fra 2017 til 2019. Og forsøget med de demensvenlige afdelinger er en del af demenshandlingsplanen, som med 23 konkrete initiativer har til formål at gøre hele Danmark til et mere demensvenligt samfund.

- Personer med demens har særlige udfordringer. De bliver meget lettere forvirret end du og jeg gør. Og derfor er der behov for særlig støtte og tydelig kommunikation, når de kommer på sygehuset, fortæller Ann Nielsen og uddyber: 

- En patient med demens kan have svært ved at udtrykke smerte for eksempel, og så er det vigtigt, at personalet ved, hvordan de skal spørge ind til de her ting. De kan ikke nødvendigvis huske, om de har fået deres medicin, eller hvor meget de har fået at spise og drikke. Derfor er det så vigtigt med tydelig kommunikation og et godt samarbejde mellem personalet i forhold til patienter med demens og deres pårørende.

Foruden kompetenceløft og efteruddannelse til personalet kan de fysiske rammer på sygehuset også gøre en forskel for de demente patienter. 

Det kan være lyssætning, indretning af sansehaver eller bedre skiltning.

- Vi vil fokusere på tiltag, der er relativt enkle at indføre. Det kan for eksempel været at tydeliggøre rummets funktion, finde vej til toilettet eller skærme for lys og lyd, for at skabe tryghed, fortæller Ann Nielsen. 

Demente i Syddanmark

Projektet forventes afsluttet med et idékatalog med vejledning til, hvordan sygehuse kan arbejde med at blive mere demensvenlige.

Se Alzheimerforeningens lille film om 10 advarselstegn:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt