I det fynske folks tjeneste

Svømmede sig til bronze

Med Rikke Møller Pedersen som det fynske islæt svømmede holdet bronze hjem til Danmark i 400 meters medley.

Følelserne sad uden på badetøjet efter de 400 meters medley. Foto: Gabriel Bouys, Scanpix

Inden sidste svømmeaften lignede det en stor dansk skuffelse, men nu kan dansk svømning rejse hjem fra OL i Rio i triumf. Holdkappen med fynske Rikke Møller Pedersen, Mie Ø. Nielsen, Jeanette Ottesen og Pernille Blume sluttede legene af med fuld effekt ved at OL-bronze i 4 x 100 meter medley i den sidste finale med dansk deltagelse.

Mindre end en time forinden havde Pernille Blume sørget for den ultimative triumf ved at vinde guld i 50 meter fri.

Hun blev dermed Danmarks første olympiske svømmemester i 68 år, men trods den enorme bedrift havde hun alligevel åndsnærværelse nok til at svømme bronzemedaljen hjem på den sidste tur i holdkappen.

Danskerne var én sølle hundrededel af et sekund efter Australien, som tog sig af OL-sølvet, men den danske kvartet kan trøste sig med en OL-medalje og en europæisk rekord i tiden 3 minutter og 55,01 sekund. Guldet gik til USA, som var næsten to sekunder hurtigere i mål.

Mie Ø. Nielsen var første dansker i bassinet og afleverede Danmark på førstepladsen efter de 100 meter rygsvømning. Brystsvømmeren Rikke Møller Pedersen tog over og mistede føringen, blandt andet distanceret af den kontroversielle russer Yuliya Efimova. Jeanette Ottesen var tredje dansker i bassinet. Hun var 0,90 sekunder efter førstepladsen, da hun kastede sig ud i 100 meter butterfly. I front øgede amerikanerne, men Jeanette Ottesen sørgede for at sende Pernille Blume ud på de sidste 100 meter på en andenplads.

Den nybagte olympiske mester kæmpede bravt hele vejen og slog ind som nummer tre.

Med de to svømmemedaljer er Danmark nu oppe på seks gange metal ved OL i Rio.

Det var Danmarks målsætning forud for OL, at to medaljer skulle hentes hjem i svømning, og det lykkedes altså i de to sidste konkurrencer med dansk deltagelse.