Syddansk Universitet skaber mønsterbrydere

En kortlægning af danske universitetsstuderende viser, at det vrimler med unge mønsterbrydere på universiteterne - blandt andet på Syddansk Universitet i Odense.

På Aalborg Universitet og Syddansk Universitet kommer færre end 20 procent af de nye studerende fra et hjem med forældre, der selv er akademikere.

I alt har kun 28 procent af de studerende akademikerforældre, skriver Jyllands-Posten.

Jens Oddershede, formand for landets universitetsrektorer og rektor på Syddansk Universitet, mener, at det viser, at der stadig er et stort potentiale for at løfte uddannelsesniveauet i Danmark.

- Tallene viser, at der stadig er en kæmpe vidensreserve i for eksempel Vestjylland.

- Men det viser også, at der er en stor opgave i at tilpasse os og fastholde de mange studerende, der kommer fra ikke-akademiske hjem, og som ikke er vant til det akademiske sprog, siger Jens Oddershede.

Preben Sørensen, der er studiechef på Aalborg Universitet, glæder sig over, at det er lykkedes at få så mange mønsterbrydere.

- Vi har bevidst forsøgt at lægge elfenbenstårnet ned og skabe et ikke-akademisk miljø ved at skabe studier, hvor studerende fører konkrete projekter ude i virkeligheden frem for at læse om teorier.

- Men det har vi også været nødt til, hvis vi overhovedet vil have studerende fra vores landsdel, siger studiechefen.

Universiteterne rekrutterer stadig de fleste studerende fra deres egen region, og andelen af akademikere i befolkningen er flere gange større i København end i Nordjylland.

Oversigt

    Oversigt