I det fynske folks tjeneste

Syddanske retspsykiatriske patienter mest utilfredse

En undersøgelse viser, at de retspsykiatriske patienter i Syddanmark er de mest utilfredse i landet.

Retspsykiatriske døgnafsnit fra hele landet har deltaget i en tilfredshedsundersøgelse. De syddanske patienter viser sig at være de mindst tilfredse.

27 retspsykiatriske døgnafsnit har for første gang deltaget i en landsdækkende tilfredshedsundersøgelse med fokus på patienters og medarbejderes oplevelser af behandlingen.

Undersøgelsen viser, at retspsykiatrien i Danmark generelt kan gøre det bedre, og den viser samtidig, at syddanske patienter er mindst tilfredse.

Tilfredsheden blandt medarbejderne er derimod tæt på landsgennemsnittet.

Relativt få personer har deltaget i undersøgelsen. På landsplan er det 143 patienter. 19 af disse kommer fra Region Syddanmark.

Inddragelse og nærvær

- Resultaterne på patientsiden viser, at vi har en opgave. Retspsykiatriske patienter er selvfølgelig indlagt på andre vilkår end patienter på almenpsykiatriske afsnit. De er der jo ikke efter eget valg. Derfor er det ikke overraskende, at de er mindre tilfredse end patienter i voksen- og børne- og ungdomspsykiatrien. Men det betyder ikke, at vores retspsykiatriske patienter skal opleve mindre empati, inddragelse og nærvær, siger psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen.

Psykiatrisygehuset nedsætter nu en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan patienternes oplevelse af behandlingen på de retspsykiatriske afsnit kan gøres bedre.

Arbejdsgruppen inddrager patientrepræsentanter og består af medarbejdere og ledere fra det retspsykiatriske område.

- I Region Syddanmark er vi i fuld gang med at højne kvaliteten af den retspsykiatriske behandling. Sideløbende med, at vi samler vores retspsykiatri i nybyggede rammer i Middelfart, har vi gang i kompetenceudvikling og uddannelse. Arbejdsgruppen, som vi nu nedsætter, skal sikre, at vi får sat en god dagsorden for den nye samlede retspsykiatri, så der bliver markant højere patienttilfredshed næste gang, der laves en tilsvarende undersøgelse, oplyser Jacob Stengaard Madsen.

143 patienter på landsplan har deltaget i undersøgelsen "Kvalitet i Psykiatrien". Mens 641 medarbejdere har svaret.

Den samlede svarprocent for patienterne er 53, og for medarbejderne - 80.

Ved du noget? Så send os et tip