Sydfyn eksporterer energi-succes

Gratis energirådgivning storhitter - nu skal idéen bringes ud til hele landet.

Det kan være ganske uoverskueligt at skifte vinduer, varmekilde og isolering. Derfor lavede otte sydfynske landsbyer sidste vinter foreningen Energilandsby 5762.

Målet var at skaffe gratis energirådgivning til områdets borgere - og det har været en stor succes. Foreløbigt er 83 af de 1800 huse i byerne i gang med renovering - målet er 100 i hele 2013.

- Forretningsidéen er at alle skal tjene penge. Husejeren skal spare på sin varmeregning, håndværkeren skal have noget omsætning, kommunen får skatteindtægter af håndværkernes løn og elselskabet de sparer på energien, forklarer Rudi Rufort Kragh, der er formand for foreningen.

Kommunen betaler gildet

Kommunen betaler 3000 kroner til energikonsulenten hver gang, der kommer en aftale i stand. Og det kan sagtens betale sig, siger kommunen.

- Jo mere aktivitet, jo mere skat. Jeg er helt sikker på, at det er en god forretning for samfundet. Og så synes jeg kommunen har en forpligtelse til at få bragt energiforbruget ned og beskæftigelsen op, fortæller Miljø- og Teknikudvalgsformand Flemming Madsen.

Storbyer vil også være med

1107 Energi1

Nu skal to andre og større kommuner også med på bølgen. Både Esbjerg og Aarhus kommuner kopierer nu konceptet.

- Vi går ind og overfører vores koncept fra Sydfyn til de andre områder. Vi tager ansvaret for den konsulent, der skal rådgive husejerne - men det er lokale foreninger og virksomheder, der skal med i de andre byer, forklarer Rudi Rufort Kragh.

Hvis du bor på Sydfyn kan du være en af de familier, der kan komme med på den grønne bølge. Læs mere på foreningens hjemmeside.

Oversigt

    Oversigt