Sydfyn mangler arbejdskraft: Projekt satser på flygtninge

Sydfynsk projekt skal skaffe arbejdskraft, som i fremtiden bliver en mangelvare. Ousama Osman er deltager og har kun rosende ord om projektet.

På direktørens kontor sidder syriske Ousama Osman. Her får han hjælp og vejledning til at navigere i det danske system. Ikke mindst det danske arbejdsmarked.

- Det er bare forskelligt her. Der er en helt anden kultur. Ikke kun den danske kultur, men kulturen på arbejdspladsen, siger Ousama Osman.

For ifølge Ousama Osman arbejder man, når man er på arbejde i Danmark. Og her i landet er chefen en kollega, og ikke en chef.

Ousama Osman er syrisk flygtning. Han har en bachelorgrad i engelsk litteratur fra universitetet i Damaskus. Han har været i landet i to og et halvt år og snakker dansk, men har endnu ikke fået et job. 

Derfor deltager han i det nye sydfynske projekt 3P-Netværket. Et projekt, som skal skaffe den arbejdskraft som i fremtiden kommer til at mangle.  Indsatsen er ikke målrette danskere, men derimod flygtninge og indvandrere. Projektet skal også hjælpe flygtninge med at starte egen virksomhed eller starte på en uddannelse. 

For Ousama Osman har 3P - Netværket indtil videre betydet, at han er blevet sat sammen med en erhvervsleder fra Sydfyn i et såkaldt mentorordning. Og det har været en kæmpe hjælp.

- Det er en stor hjælp, det giver mere sikkerhed, positiv energi, og så føler jeg, at jeg er på den rette vej, fortæller Ousama Osman.

Ikke hr. hvem-som-helst
I mentorordningerne parres en erhvervsmentor med en flygtning eller indvandrer - en såkaldt mentee. Erhvervsmentorerne skal være ressourcestærke og fremtrædende erhvervsfolk på Sydfyn, som kender alt til det danske system.

Ousama Osmans erhvervsmentor er Per Buch. Han er administrerende direktør i milliard-koncernen Halberg A/S, der blandt andet ejer tobaksgiganten Mac Baren Tobacco Company.

- Vi er et rimelig avanceret samfund, et arbejdsmarked som måske kan være svært at gennemskue for en flygtning. Det er nogle af de ting, som jeg har været i stand til at hjælpe Ousama Osman med. Måske prøve at få det struktureret på en eller anden måde, forklarer Per Buch.

Succeskriterier

Ud over at vejlede menteen skal erhvervsfolkene også bringe deres eget netværk i spil. For ifølge Arbejdskraftundersøgelsen får næsten halvdelen af alle jobsøgende nyt job gennem deres netværk. Og et netværk er netop, hvad flygtninge mangler.

Tanken er, at de sydfynske virksomheder på sigt får veluddannet arbejdskraft ud af anstrengelserne. Og det er der brug for.

Mangel på hænder
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der nemlig blevet færre og færre danskere i den erhvervsaktive alder. På Sydfyn er der fra 2008 til 2015 blevet knap syv tusind færre erhvervsaktive danskere. Det er et fald på 9,2 procent. Et tal, der er tre gange så højt som landsgennemsnittet på 3,2 procent. 

Per Buch ser ikke kun 3P - Netværket som et beskæftigelsesprojekt, men også som et integrationsprojekt.

- Jeg, som virksomhedsleder, har en forpligtigelse til at bidrage med at lave en fornuftig integration af ressourcestærke flygtninge og dermed få dem i arbejde. Det er jo medvirkende til, at vi også kan få nogle gode medarbejdere i fremtiden, udtaler Per Buch. 

Industriens Fond støtter projektet med 1,4 millioner kroner. Normalt beskæftiger fonden sig ikke med integration, men fokuserer på industriens konkurrenceevne. Men fordi industrien mangler hænder, har Industriens Fond altså bakket økonomisk op om projektet. 

I Ousama Osmans tilfælde er han godt på vej til at opfylde et af succeskriterierne. Han skal nemlig starte på Copenhagen Business School til sommer, hvis han består to adgangsgivende kurser. Og det takker han ikke mindst mentorordningen for. 

Derfor har han også en lille opfordring til erhvervsfolkene.

- Jeg vil anbefale det til alle danske succesrige mennesker. Hvis de kan give bare én time af deres tid hver 14. dag med lidt kærligehed og opmærksomhed, så bliver det godt, fortæller Ousama Osman. 

Oversigt

    Oversigt