I det fynske folks tjeneste

Sydfynsk spildevandsaftale ulovlig

En aftale mellem garveriet Scan-Hide og tidligere Egebjerg Kommune var ulovlig. Det fastslår Statsdorvaltningen. Men dermed er sagen ikke slut.

01:04

Sydfynsk aftale om spilevand var ulovlig, men garveriet Scan-Hide slipper foreløbig for at betale højere udledningsafgift

1 af 2

Aftalen mellem Egebjerg Kommune og Scan-Hide gik ud på, at garveriet slap for skærpede krav til udledning af spildevand og at firmaets udgift til udledning af spildevand blev låst fast frem til 2017.

Til gengæld lovede Scan-Hide, at virksomheden blev liggende i Egebjerg Kommune i samme periode.

Nu har Statsforvaltningen altså slået fast, at den aftale var ulovlig. Blandt andet fordi den strider mod lovgivningens princip om, at forureneren skal betale.

- Jeg er selvfølgelig meget tilfreds, siger borgmester Curt Sørensen (Soc.dem.), Svendborg Kommune, som har overtaget aftalen fra Egebjerg.

Svendborg Kommune tog sagen op efter at den blev omtalt i medierne.

Kommunen har siden opsagt aftalen og pålagt Scan-Hide at betale, hvad kommunen mener, det rent faktisk koster at rense virksomhedens spildevand.

Det fik Scan-Hide til at klage til Statsforvaltningen.

Scan-Hide: ulovlig, men ikke ugyldig

Administrerende direktør for Scan-Hide, Anders Autzen tager til efterretning, at aftalen er ulovlig.

Men han mener ikke, det gør aftalen ugyldig.

- Vi er to parter, der har skrevet under på en kontrakt, og den gælder stadig. Ingen af os vidste dengang, at en sådan aftale er ulovlig, siger Anders Autzen.

Skal ikke betale - endnu

Scan-Hide har også bedt Statsforvaltningen se på om Svendborg Kommunes krav om at hæve Scan-Hides spildevandsafgift er lovlig.

Tidligere i 2010 hævede kommunen afgiften fra 30.000 kroner om måneden til 700.000 kroner om måneden - det beløb, kommunen mener det koster at rense garveriets spildevand.

Det punkt har Statsforvaltningen endnu ikke taget stilling til; men Statsforvaltningen fritager Scan-Hide for at betale de 700.000 kroner, mens sagen kører.

Dette skyldes, at Svendborg Kommune har misligholdt forvaltningsloven ved ikke at udlevere alle sagens dokumenter til Scan-Hide.

Urimelig pris og dårlig behandling

Den afgørelse er Scan-Hides administrerende direktør, Anders Autzen tilfreds med.

Han forstår ikke, hvordan kommunen kan bruge så mange penge på at rense virksomhedens spildevand.

- Vi fremstilles som en særligt forurenende virksomhed, selvom det slet ikke er tilfældet, siger Anders Autzen.

- En så lille produktion som vores kan slet ikke bære at betale så meget, tilføjer han.

Anders Autzen vil ikke ind på, hvad Scan-Hide nu vil gøre. Det er alt for tidligt, siger han.