Sydfynske fisk får glæde af omlagt vandløb

To måneders gravearbejde kulminerede torsdag, da en restaurering af Vejstrup Å stod færdig.

Torsdag morgen kunne vandet igen passerer forbi ved Klingstrup i Skårup. Efter to måneders gravearbejde er maskinerne færdige med at restaurere mere 400 meter af Vejstrup Å. Det glæder Anne Jensen, der er vandløbsmedarbejder i Svendborg Kommune.

- Det har været meget spændende at se (projektet, red.). Næsten alt har kunne lade sig gøre, lyder det fra hende. 

Med det restaurerede vandløb får fisk og andre smådyr ifølge Anne Jensen bedre levevilkår i den sydfynske å.

- Vi får et bedre vandløb. Det har været stillestående og opstemt vand og en meget dyndet vandløbsbund. Nu har vi genskabt det, siger hun. 

Støtte fra staten

Restaureringen af Vejstrup Å er en del af et nationalt faunaprojekt, hvor danske åer bliver ændret, så de har mere plads til fisk og andre smådyr.

Omkring 400 meter af Vejstrup Å er blevet omlagt. Prisen lyder på cirka 1,3 millioner. Den regning er hovedsaglig betalt af den danske stat, men EU har ifølge Anne Jensen også postet penge i projektet. 

Alligevel er der stadig plads til forbedring af åen på Sydfyn. På sin vej mod Storbælt løber den åen forbi Vejstrup Vandmølle. 

- For at få passage hele vejen til havet skal der laves noget der, oplyser vandløbsmedarbejderen. 

Hun tilføjer:

- Det er noget mere kompliceret at lave en løsning ved Vejstrup Vandmølle. Så det er ikke helt afklaret endnu om vi finder en løsning der nede, siger hun. 

Ifølge Anne Jensen er vandmøllen fredet, hvilket resulterer i en række restriktioner for en eventuel ændring af åen. 

- Vi får et bedre vandløb. Det har været stillestående og opstemt vand og en meget dyndet vandløbsbund. Nu har vi genskabt det, fortæller Anne Jensen, der er vandløbsmedarbejder i Svendborg Kommune.

 

Sten giver rent vand

Hør Anne Jensen, vandløbsmedarbejder i Svendborg Kommune, fortælle om projektet.

Mølleanlægget ved Ny Klingstrup

Oversigt

    Oversigt