Sydfynske fødsler flyttes måske til Jylland

Gravide syd- og østfynboer kan i fremtiden komme til at køre helt til Esbjerg eller Kolding for at føde. Fødeafsnittet i Svendborg lukker nemlig, hvis sygehuset mister sit akutte beredskab.

Skrækscenarie

Det er langtfra sikkert, at de cirka 1400 syd- og østfynske kvinder, der hvert år føder på Sygehus Fyn Svendborg, også får lov til det i fremtiden.

I Sundhedsstyrelsens rapport om fremtidens akutte beredskab anbefaler styrelsen nemlig, at der kun er fødsler på sygehuse, hvor der er børnelæger på vagt. Og det har Svendborg ikke.

- Det lyder som et skrækscenarie, men det kan meget vel blive en realitet, siger Bjarne Rønde Kristensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk Afdeling på Sygehus Fyn i Svendborg.

Samtidig lægger Sundhedsstyrelsen i rapporten op til en lukning af det akutte beredskab i Svendborg - og uden akutberedskab bliver der ingen fødsler. 

Ikke plads i Odense

Men spørgsmålet er så, hvor kvinderne skal føde henne i stedet, hvis fødeafdelingen i Svendborg lukker. For på Odense Universitetshospital er der ikke plads til dem.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, at alle gravide kvinder på Fyn skulle føde på Odense Universitetshospital. Vi ser i dag, at kvinder fra Odense-området må tage til Svendborg for at føde, siger Poul-Erik Svendsen (S), der er næstformand for Region Syddanmark.

- Hvis der skal være fødsler i Svendborg, så skal der også være akutindtag på Sygehus Fyn Svendborg. Og jeg kan ikke forestille mig hvor alle de kvinder ellers skal føde henne, siger Poul-Erik Svendsen.

Sundhedsstyrelsens rapport om det akutte beredskab er i øjeblikket til høring.

Oversigt

    Oversigt