I det fynske folks tjeneste

Sydfynske fødsler flyttes måske til Jylland

Gravide fra Syd- og Østfyn skal måske fremover føde i Jylland

Gravide syd- og østfynboer kan i fremtiden komme til at køre helt til Esbjerg eller Kolding for at føde. Fødeafsnittet i Svendborg lukker nemlig, hvis sygehuset mister sit akutte beredskab.

Skrækscenarie

Det er langtfra sikkert, at de cirka 1400 syd- og østfynske kvinder, der hvert år føder på Sygehus Fyn Svendborg, også får lov til det i fremtiden.

I Sundhedsstyrelsens rapport om fremtidens akutte beredskab anbefaler styrelsen nemlig, at der kun er fødsler på sygehuse, hvor der er børnelæger på vagt. Og det har Svendborg ikke.

- Det lyder som et skrækscenarie, men det kan meget vel blive en realitet, siger Bjarne Rønde Kristensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk Afdeling på Sygehus Fyn i Svendborg.

Samtidig lægger Sundhedsstyrelsen i rapporten op til en lukning af det akutte beredskab i Svendborg - og uden akutberedskab bliver der ingen fødsler. 

Ikke plads i Odense

Men spørgsmålet er så, hvor kvinderne skal føde henne i stedet, hvis fødeafdelingen i Svendborg lukker. For på Odense Universitetshospital er der ikke plads til dem.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, at alle gravide kvinder på Fyn skulle føde på Odense Universitetshospital. Vi ser i dag, at kvinder fra Odense-området må tage til Svendborg for at føde, siger Poul-Erik Svendsen (S), der er næstformand for Region Syddanmark.

- Hvis der skal være fødsler i Svendborg, så skal der også være akutindtag på Sygehus Fyn Svendborg. Og jeg kan ikke forestille mig hvor alle de kvinder ellers skal føde henne, siger Poul-Erik Svendsen.

Sundhedsstyrelsens rapport om det akutte beredskab er i øjeblikket til høring.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.