Sygefravær i kommunerne: Kerteminde i bund - Ærø i top

Sygefraværet i kommunerne er en halv gang større end i staten - når det går godt. Geografien kan spille en afgørende rolle i forhold til niveauet af sygefravær.

Nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL, viser, at der er store forskelle på sygefraværet blandt de ansatte i landets 98 kommuner, skriver Ugebrevet A4.

Således blander Kerteminde sig i top 10 over de kommuner, som kan notere flest sygedage i snit pr. kommunalt ansat, mens Ærø, i den anden ende af skalaen, er blandt de ti kommuner, som har registreret færrest sygedage i snit pr. kommunalt ansat.

Glostrup topper med 19,4 sygedage foran Guldborgsund med 18,3 sygedage, mens Kerteminde med 17,6 sygedage i snit pr. ansat er nummer syv.

quote Der er bare nogle områder i landet, hvor det klientel, man har med at gøre i den kommunale sektor, er tungere end i andre dele af landet.

Thomas Lund, seniorforsker ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet

De ansatte i Ærø Kommune (nummer 96) er nede på 13,2 sygedage i snit og ligger dermed under landsgennemsnittet på 15,3 sygedage.
Vallensbæk tager priser som den kommune med færrest sygedage. Her er snittet 12,8 dage.

Fire kommuner i Region Sjælland topper listen over kommuner med det største sygefravær. Guldborgsund har det næststørste fravær med et snit på 18,3 sygedage, mens Slagelse og Herlev følger trop med et gennemsnitligt fravær på henholdsvis 18,2 og 18 sygedage.

Nogle steder er tungere end andre

Det kommer ikke bag på seniorforsker ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, Thomas Lund. Overfor Ugebrevet A4 peger han på, at geografien kan spille en afgørende rolle i forhold til niveauet af sygefravær.

- Der er bare nogle områder i landet, hvor det klientel, man har med at gøre i den kommunale sektor, er tungere end i andre dele af landet. Der er enorm forskel på at være på indre Nørrebro (i København, red.) eller i Nordsjælland, siger Thomas Lund.

Sygefravær falder ... fortsat

I perioden fra 2015 til 2016 er det gennemsnitlige sygefravær i hele den kommunale sektor faldet fra 15,7 til 15,3 sygedage.

- Det fortsætter en udvikling, hvor vi samlet set har fået reduceret sygefraværet med to sygedage siden 2007. Der var en enkelt krusning sidste år, hvor det steg, men den generelle tendens er, at det falder og bliver ved med at falde. Det er rigtig positivt, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje Taastrup.

De kommunalt ansatte har med 15,3 sygedage i snit et markant højere sygefravær end de ansatte i andre sektorer. 

Til sammenligning udgjorde det gennemsnitlige sygefravær i staten sidste år 8,4 sygedage, mens tallet for regionerne var 13,3 dage.

Fakta om sygedage

 

Oversigt

    Oversigt