Sygeplejersker: Forbud mod religiøse symboler er problematisk

Sygeplejersker arbejder ud fra et etisk kodeks for deres fremtræden på hospitalsgangene, fortæller formand.

Sygeplejersker skal kunne hjælpe alle typer patienter uanset køn, etnicitet eller religion.

Men et forslag om at forbyde religiøse, ideologiske og politiske symboler på sundhedspersonalet i Region Syddanmark af hensyn til patienterne vækker alligevel undren hos Dansk Sygeplejeråd.

- Det er underligt at ville lave forbud på et område, som i øvrigt er velreguleret, siger formand Grete Christensen.

Medarbejderne arbejder typisk ud fra et etisk kodeks for deres fremtræden på hospitalsgangene, fortæller hun.

- Der er i høj grad stor ansvarlighed i forhold til at være uniformeret og fremtræde troværdigt over for alle typer af patienter, siger Grete Christensen.

Jurister giver grønt lys

Forslaget er stillet af Liberal Alliance og Nye Borgerlige i regionen, efter at jurister har givet grønt lys i forhold til rent faktisk at forbyde religiøse symboler på sygehusene i regionen.

LA's Marianne Mørk Mathiesen begrunder i Kristeligt Dagblad forslaget med den voksende muslimske befolkning i landet.

- De skal selvfølgelig have lov til at vise deres religiøse tilhørsforhold. Men som politiker må jeg være forudseende og sige, at når én ideologi kan få lov til at være synlig, så risikerer vi, at andre også vil være det, siger hun til avisen.

Grete Christensen har ikke hørt om problemer i forbindelse med hendes medlemmers ideologiske, politiske eller religiøse tilhørsforhold.

- Jeg forstår ikke behovet for det her. Det ser ud, som om man egentlig ønsker at lave et forbud, inden man har set, at der er et problem, siger hun og tilføjer:

- Det er problematisk at gå efter en religiøs retning.

Sundhedsudvalg afviser

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), afviser at lade sig inspirere af forslaget.

- Det har jeg svært ved at se, siger hun.

- Det allervigtigste er, at vores personale er dygtigt til at løse arbejdsopgaverne. Der er behandling nu engang det primære. Og så har vi religionsfrihed i landet. Det synes jeg, vi skal holde fast i.

- Jeg har svært ved at se, om der er et problem. Man skal ikke gå ind og lave vedtagelser på noget, der ikke er et problem, siger Ulla Astman.

Formanden understreger, at Danske Regioner ikke kan blande sig i, hvilke beslutninger Region Syddanmark træffer på området.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt