Symfoniorkestre til stormøde: Alle presset på pengene

Når kulturministeren og landets symfoniorkestre fredag mødes på Fyn, er det for at styrke de klassiske musikmiljøer. Men økonomien er under pres.

Skal smørret fordeles lidt tyndere på brødet, kan man bruge af hinandens smørpakker, eller kan man opfinde helt nye og spændende smørprodukter? 

Sådan kan man omsætte forventningerne til dagens konference i Middelfart, hvor alle landets klassiske orkestre og ensembler er blevet indbudt af kulturministeren og Statens Kunstfond.

- Jeg håber på at få noget inspiration til, hvordan vi kan styrke det klassiske musikliv. Ved hjælp af input udefra håber jeg, at vi kan gå derfra med optimisme, siger Finn Schumacker, der er musikchef for Odense Symfoniorkester.

Symbolikken med smørret på brødet lyder måske meget simpel, men det er et faktum, at orkestrenes økonomi er under pres. For øjeblikket beskæres statstilskuddet til alle landets kulturinstitutioner, og dermed også symfoniorkestrene, med to procent om året i fire år. I 2019 vil Odense Symfoniorkester dermed have mistet 7,7 procent af tilskuddet, og når man så lægger kommunale stramninger oveni, står Odense Symfoniorkester med et budget, der er 2,5 millioner kroner mindre end i 2015.

Sådan lyder vurderingen i orkestrets seneste økonomiske årsrapport.

Da alle landets andre orkestre står i tilsvarende situationer, betyder det, at alle fremmødte må forventes at spidse ører i dag, når det handler om økonomiske muligheder.

- Selv om det ikke står tydeligt på dagsordenen, kan økonomien nok ikke undgå at komme op som emne, når vi snakker sammen i pauserne, siger Finn Schumacker.

Finn Schumacker, musikchef ved Odense Symfoniorkester.
Finn Schumacker, musikchef ved Odense Symfoniorkester.
Foto: Odense Symfoniorkester

Under konferencen vil der være paneldebatter, workshops og oplæg fra forskellige inviterede oplægsholdere. Og der bliver nok at tænke over. Et af indlæggene hedder 'Har orkestrene legitimitet – og legitimerer de sig godt nok ?' Derudover bliver der workshops med fokus på nye målgrupper, finansieringskilder, reorganisering og samarbejdsformer.

Alle boldene bliver altså kastet op i luften, og kulturminister Mette Bock (LA) har også store forventninger til konferencen.

- Jeg er meget optaget af, hvordan vi kan få orkestermusikken bragt godt ind i fremtiden. Det er vigtigt for mig, at alle danskere har adgang til klassisk musik af høj kvalitet. På konferencen vil vi rejse en række centrale spørgsmål: Kan orkestrene finde nye og mere innovative veje at gå, når det handler om etablering af partnerskaber og opdyrkning af nye finansieringskilder? Hvordan kan orkestrene blive bedre til at tiltrække nye målgrupper – i særlig grad børn og unge? Kan vi trække på erfaringer fra udlandet? Vi skal ikke være bange for at tænke nye tanker. Jeg håber derfor, at vi på konferencen får nogle gode idéer på bordet, så vi har de bedst mulige forudsætninger for at træffe politiske beslutninger om fremtidens orkesterlandskab i Danmark, siger ministeren.

Måske skal orkestercheferne bare acceptere, at smørret skal smøres tyndt ud på brødet. Eller også vil konferencen vise, at man kan finde helt andre ting at smøre på.

Oversigt

    Oversigt