Taekwondo og tørklæde: Kampsport hitter blandt pigerne

Layal El-Khatib går til taekwondo tre gange om ugen. Kampsporten er blevet populær blandt mange piger i Vollsmose.

Høje spark og hurtige slag flyver gennem luften. Børn og unge med dybt koncentredede blikke står med fødderne sikkert på det bløde underlag. De er alle sammen iklædt hvide kampdragter og bælter i forskellige farver. 

Tre gange om ugen kan børn og unge gå til taekwondo i Vollsmose, og én af eleverne er 17-årige Layal El-Khatib, som har dyrket taekwondo i otte år. 

- Jeg elsker at forsvare mig selv, og jeg elsker at sparke. Jeg kan også godt lide at løbe. Jeg er en stærk pige,  siger hun og knytter grinende næverne, som hun løfter kampberedt op.

 Layal El-Khatib har det blå bælte. Hendes taekwondodragt er af mærket Adidas, og så har hun et sort tørklæde på. Men hun forsikrer, at det ikke sidder i vejen, når hun dyrker kampsport.

Hun er én blandt flere piger i Vollsmose, som er glad for at gå til taekwondo.

Holdet træner to gange om ugen og har teori hver søndag. 
Holdet træner to gange om ugen og har teori hver søndag. 
Foto: Rikke Lund

Populær sport blandt piger

Klubben Vollsmose Taekwondo er kun et par år gammel. Det er taekwondo-dyrker og træner Cengiz Caliskan, der har startet klubben op. Han arbejder sammen med projektet Get2Sport, der arbejder for at fremme idræt og foreningslivet i belastede boligområder i Danmark. 

quote Taekwondo handler om, hvis der nu skulle ske noget, så kan du forsvare dig selv. Uanset om du ikke har tørklæde på, eller om du har tørklæde på

Malak Ghorab, 13 år

- Der startede med at være en lille bitte klub i Vollsmose med tyve piger. På grund af problemer med lokaler, så er de der ikke længere, men så kom der en ny klub til, og lige pludselig væltede det bare ind med piger, der gerne ville dyrke taekwondo, siger Maria Brumvig, der er projektkoordinator for Get2Sport.

Antallet af elever svinger fra gang til gang, men Cengiz Caliskan mener, at der cirka er en 85 faste medlemmer, hvoraf halvdelen er pige. I perioder er der endda flere piger end drenge.

Han fortæller, at selvom det selvfølgelig mest handler om træning, kampe og diciplin, så får både drenge og piger noget ekstra ud af at gå til sporten. 

- Det giver dem en masse selvværd. Troen på sig selv, troen på at de kan mere end bare at være i et hjem for eksempel. De får muligheden for at komme ud og træne og vise, at de godt kan de her ting, siger Cengiz Caliskan, der er cheftræner.

Layal El-Khatib og Malak Ghorab kan begge to bedst lide kampene, hvor de har sikkerhedsudstyr på, og må bruge de teknikker, de vil. 
Layal El-Khatib og Malak Ghorab kan begge to bedst lide kampene, hvor de har sikkerhedsudstyr på, og må bruge de teknikker, de vil. 
Foto: Rikke Lund

Tosprogede piger går mere til sport

Maria Brumvig fortæller, at taekwondos popularitet blandt piger i Vollsmose er en del af en større udvikling, hun har set inden for de sidste 4-5 år og især inden for de sidste to år. Flere piger i området er nemlig begyndt at gå til sport.

- Det bliver mere normalt i de tosprogede familier, at pigerne også dyrker sport og også har rigtig meget ud af det ligesom drengene, siger hun. 

Men hun mener også, det handler om, at idrætsgrenene er blevet bedre til at tilbyde sig overfor piger, der gerne vil beholde deres tørklæde på, når de dyrker sport. Blandt andet har DBU tilladt, at piger må spille med et godkendt tørklæde i fodbold. Og også inden for håndbold åbner de op, fortæller Maria Brumvig. 

Lige præcis Taekwondo er populær blandt piger med muslimsk baggrund flere steder i landet. Maria Brumvig peger på, at det formentlig er fordi, takewondo er en kønsløs sport med gode muligheder for at klæde sig, som man gerne vil.

Men det mener pigerne på holdet ikke er det afgørende. 

- Taekwondo handler om, hvis der nu skulle ske noget, så kan du forsvare dig selv. Uanset om du ikke har tørklæde på, eller om du har tørklæde på, siger Malak Ghorab på 13 år, der er veninder med Layal El-Khatib.

Begge piger synes, det er sjovt, når folk hører, at de går til taekwondo. 

- Det kommer an på personen. Nogen siger: 'Ej, er det ikke kun for drenge?' Så siger jeg nej, og så siger de: 'Mener du det? Går du til taekwondo?' - Ja, det gør jeg, siger Layal El-Khatib og smiler stolt. 

Se hele indslaget her. 

 

Oversigt

    Oversigt