Tænketank: Hvert sjette barn går nu i privatskole

En analyse fra tænketanken Cevea viser, at hvert sjette barn har forladt folkeskolen og går i privatskole.

Hvert sjette barn er blevet trukket ud af folkeskolen og over i en privatskole. Det viser en ny analyse fra tænketanken Cevea, som anfører, at der er tale om en stigning på 36 procent siden årtusindskiftet.

Skiftet fra folkeskole til privatskole sker oftest i byerne. Men på landet er man ved at udligne den forskel. Her vokser andelen af børn, der går på privatskole, mere end i byerne.

Tendensen med flere børn i privatskoler er nu landsdækkende. I 85 ud af 98 kommuner har man oplevet en stigende andel af børn i privatskoler frem for folkeskolen, fremgår det af analysen.

Analysechef ved Cevea, Jens Jonathan Steen, mener, at tallene tegner et dystert fremtidsbillede.

- Hvis vi ikke stopper udviklingen, vil der ikke være en fælles skole at tale om i 2023. Vi vil derimod stå med et A- og et B-hold - eliten og dem, de andre ikke vil lege med. Det ville være meget skidt for de fagligt udfordrede elever og for landets sammenhængskraft, siger han.

Hvis udviklingen fortsætter, mener Cevea, at hvert femte barn om ni år vil gå i privatskole. Den udvikling kan komme til at gøre ondt på Danmark som homogent samfund, mener Jens Jonathan Steen.

- Den fælles folkeskole, hvor direktørdatter og arbejdersøn sidder side om side, har en stor del af æren for, at Danmark i dag er et meget homogent land med høj social mobilitet og en gennemsnitlig velstand, der nok vækker misundelse i mange andre lande, siger han.

Cevea opfordrer til, at privatskolerne skal mødes af skrappere krav om social ansvar.

- Ved lov har privatskoler ret til selv at vælge deres elever og ikke mindst retten til at smide dem ud, de ikke ønsker på skolen.

- Vi har brug for større gennemskuelighed, så vi kan belønne de skoler, der gør en indsats for at komme den sociale skævvridning til livs, mener Jens Jonathan Steen.

Oversigt

    Oversigt