Tæt på flaskehalse på Fyn: Metal-ledighed rasler ned

Det er næsten umuligt at få en industritekniker, en rustfri klejnsmed eller en værktøjsmager i øjeblikket. Antallet af ledige i metalbranchen nærmer sig bunden.

Det bliver stadig sværere at skaffe kvalificerede håndværkere på Fyn.

Tidligere har TV 2/Fyn kunnet berette om kraftigt faldende ledighed inden for bygningshåndværkere og elektrikere der kan medføre flaskehalse inden for de mange byggeprojekter, der ser dagens lys de kommende år.

I alt er der sat projekter i gang for 34 milliarder kroner i Odense og omegn.

Og her til morgen kunne Metal i Odense så offentliggøre de nyeste ledighedstal.

De viser en rekordlav ledighed på 3,6 procent. Til sammenligning var ledigheden kort efter Lindøværftets lukning på over 16 procent.

I Trekantområdet og Sydjylland  er man flere steder på vej under en procent arbejdsløse inden for metalbranchen, oplyser Metal-formand Lars Hansen, der i øvrigt har været fællestillidsmand på Lindøværftet.

Og det rammer især mange virksomheder i de mindre byer i regionen, viser en ny analyse fra Dansk Industri.

27 procent af virksomhederne oplever, at det er blevet sværere at få nye medarbejdere til at pendle mere end en halv time for at søge nyt job.

En af de virksomheder er Fyns Smedejerns Trapper i Broby, der helt usædvanligt har ordrer i ordrebogen et helt år frem.

Men ifølge direktør og indehaver Alan Holm kniber det med at skaffe faglærte medarbejdere bl.a. smede.

- Det er næsten umuligt at stampe smede op i Faaborg-Midtfyn Kommune, og min fornemmelse er, at de store byer får langt de fleste ansøgere, mens udvalget er mere sparsomt her i Broby, siger Alan Holm.

Det kan nogenlunde hænge sammen i øjeblikket, men Alan Holm frygter, at han kan blive nødt til at sige nej til tage flere ordrer ind, fordi man ikke kan skaffe hænder nok.

Fyns Smedejerns Trapper laver ud over smedejernstrapper også større metalkonstruktioner og altaner.

Ud over produkter til hjemmemarkedet eksporterer virksomheden, der har 38 ansatte, til de skandinaviske lande og Tyskland.

Ifølge Metal-formand Lars Hansen er det især industriteknikere med speciale i betjening af CNC-maskiner, rustfri klejnsmede,  automekanikere og værktøjsmagere, der er så populære, at de kan vrage og vælge. 

 

Fynske virksomheder mangler smede

 

Oversigt

    Oversigt