Talgymnastik: Du står foran et slik-orgie

Det er ikke meget oksesteg, der spises på Fyn i december. Danmarks Statistik har leget med tallene - blandt andet er fynboerne nogle gevaldige slikmunde.

Tal-nørderne hos Danmarks Statistik er i julehumør og har rodet lidt rundt i nogle af de mange statistikker, som suser rundt i den imposante bygning på Sejrøgade på Østerbro i København.

Og det er ikke tal på gaveforbrug eller jule-kalorier, som der er kigget på. Det er vores julemad.

For eksempel kan det konstateres, at sjællænderne - minus hovedstaden - i december bruger 23 kroner i snit på at få sylte på bordet, mens borgerne i Region Syddanmark ikke har den store trang til sylten og kun budgetterer med syv kroner.

Resten af året kan det af Danmarks Statistiks tal aflæses, at forbruget af sylte er henholdsvis to og én krone.

Fynske slikmunde og pølse-elskere

Til gengæld ligger den syddanske region helt i front, når det kommer til slik og pølser.

I Region Syddanmark bruger en husstand i december således 53 kroner på medisterpølse og de beslægtede produkter som bayerske- og røgede pølser samt cocktailpølser. Resten af året er beløbet 40 kroner.

Landsgennemsnittet er 30 kroner i december. Og samtlige af de andre regioner ligger under i deres pølseforbrug. 

Slikforbruget stiger generelt i julemåneden, men familierne i Region Syddanmark er de største slikmunde. Her sker der en fordobling af slikforbruget i december. 

Til sammenligning stiger landsgennemsnittet med 34 procent i december.

Oksesteg er trend på Sjælland

Af andre sjove tal fra Danmarks Statistik er også, at sjællænderne spiser ni gange så meget blodpølse i julemåneden i forhold til resten af året. Det er omkring fem gange så meget, som en fynbo spiser.

Når det kommer til ande- og flæskesteg, så er forbruget nogenlunde ligeligt fordelt i hele landet - dog sættes der dobbelt så meget flæskesteg til livs i december end i resten af året. 

Til gengæld så stiger forbruget af oksefileter og entrecôte voldsomt i december. Region Sjælland topper med 49 kroner pr. husstand, mens det laveste forbrug af oksestege i december findes i Region Syddanmark. Her bruges der otte en halv gange færre kroner end landsgennemsnittet. 

Du kan læse mere her

Bonus-info

 

Oversigt

    Oversigt