I det fynske folks tjeneste

Taxa-strejke breder sig til Odense

Den næste to uger lange strejke blandt chauffører hos Svendborg Taxa fik fredag en afstikker til Odense.

Den næste to uger lange strejke blandt chauffører hos Svendborg Taxa fik fredag en afstikker til Odense. De strejkende var fredag taget til Odense for at demonstrere og lave blokade foran Odense Taxas kontor.

Taxachaufførerne organiseret under 3F Sydfyn, er gået i strejke efter at overenskomstforhandlingerne med vognmændene er brudt sammen.

Chaufførerne hos Svendborg Taxa har hidtil kørt efter en særlig Svendborg-overenskomst. Der er sagt op pr. 1. marts, og chaufførerne er i stedet tilbudt den samme overenskomst som i Odense.

Taxachaufførerne under 3F Sydfyn strejker blandt andet i protest mod at en garanti-løn, der skal sikre en mindsteløn, forsvinder.

De var derfor fredag taget til Odense for at demonstrere og lave blokade foran Odense Taxas kontor. Vognmændene i Svendborg har meldt sig ind i Odense Taxas arbejdsgiverforening.

Rabat til store kunder

Taxachauffører er aflønnet med en provision af det de kører ind på en vagt.

- Under normale forhold har en chauffør på en vagt på 9 -12 timer kunnet indkøre et beløb der udløste en timeløn på omkring 125 kroner pr. time, forklarer næstformand Frank Jørgensen fra chaufførklubben under 3F Sydfyn.

Taxa Fyn gennem det sidste års tid, i forbindelse med kontraktopgaver på sygehuskørsel og befordring af pensionister, givet rabatter på op til 40 procent.

- Disse rabatter har udhulet chaufførernes løn så meget, at det ikke længere er dem muligt at opretholde en rimelig timeløn, for et arbejde der ofte udføres i aften og nattetimer, forklarer Frank Jørgensen.

Ny overenskomst med en vognmand

3F Sydfyn har indgået ny overenskomst med en af Svendborgs store taxavognmand, der har 4 biler kørende. Vognmanden er derfor ikke omfatte af strejken.

- Chaufførerne har ikke noget imod, at Taxa Fyn giver rabatter til store kunder, men de er utilfredse med at de skal skal finansiere dem, siger Frank Jørgensen.