I det fynske folks tjeneste

Test din rygetrang

"Test din rygeprofil" er et nyt tilbud til de fynske rygere i forbindelse med amtets stop-dag den 3. september. Testen kan være med til gøre rygeren bevidst om egen rygning og afhængighed. Det er første skridt, hvis man eventuelt senere beslutter at holde op med at ryge.

Videnskablig test

Testen kan laves alene eller i samarbejde med én af amtets rygestopinstruktører på stop-dagen på hele Fyn. Amtets rygestopinstruktører har mulighed for at gå i dybden med testen og den enkelte rygers resultat.

Testen af rygeprofil er udviklet af Mads Lind og Karin Jaspers fra Kræftens Bekæmpelse. Testen, der er bekræftet videnskabeligt, har ikke til formål at måle en nøjagtig afhængighed, men den skal bruges som et redskab i rådgivning om rygning og rygestop. Formålet med at introducere testen i Fyns Amt er at nå bredt ud til de fynske rygere.

Øjenåbner

Testen kan bruges som øjenåbner og kan gøre rygeren mere bevidst om, hvordan og hvorfor han/hun bruger tobakken.

- Vi har haft succes med vores rygestopkurser, og mere end 2500 rygere har deltaget på amtets rygestopkurser siden 2000. Samtidig ved vi, at halvdelen af de fynske rygere har deres rygevaner til overvejelse, og dem vil vi gerne i dialog med på stop-dagen", siger udvalgsformand Bo Libergren.

Test dig selv