Thulesen Dahl forventer en loyal Løkke som EU-forhandler

Dansk Folkepartis formand forventer, at statsministeren vil arbejde loyalt for en parallelaftale om Europol.

Det gik, som Dansk Folkeparti havde håbet: Danskerne har stemt nej til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om at omdanne Danmarks EU-retsforbehold til en tilvalgsordning.

 Det nej skal statsministeren nu respektere og arbejde loyalt ud fra, når han skal forhandle med sine kolleger i EU om fortsat dansk deltagelse i Europol. Sådan lyder forventningen fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF).

 - Jeg forventer det, han også har bekræftet i valgkampen: At han tager det seriøst og tager ansvaret på sig. For min skyld kan regeringen allerede i morgen meddele de andre EU-lande, at Danmark ønsker at genoptage forhandlingerne.
 Danmark står til at falde ud af det europæiske politisamarbejde. Men en parallelaftale med de øvrige lande skal i DF's optik sikre fortsat dansk deltagelse.

  Spørgsmål: Hvordan vil du presse regeringen til at arbejde loyalt for de løsninger, du anbefaler?
 - Det håber jeg ikke, det bliver nødvendigt at presse den til. Løkke har selv sagt i valgkampen, at vi kunne regne med, at de ville arbejde loyalt ud fra det resultat, som danskerne giver i denne folkeafstemning. Så det må vi gå ud fra, siger Thulesen Dahl.

 Han har i øvrigt svært ved at forestille sig, at nej-partierne ikke bliver en del af de kommende forhandlinger. Men det er regeringen, der har serveretten, lyder det.

 - Det er jo regeringen, der i første omgang må sætte gang i forhandlingerne. Det er deres ansvar. Forhandlingerne blev kun sat i bero, fordi der skulle være en folkeafstemning.
 Hvad angår forholdet mellem Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti frygter Thulesen Dahl ikke, at nej-flertallet ødelægger noget.

 - Forholdet er uændret. Vi har haft en valgkamp om en kendt uenighed. Det vidste vi også, da vi gik til folketingsvalg i sommer. Så det har været helt velkendt hele vejen igennem, siger han.