Ti papegøjer stjålet fra fynsk fuglezoo: - Det er helt sindssygt

Ejeren af Danmarks Fugle Zoo ved Tommerup er rystet, efter zoo'en natten til søndag har fået stjålet ti papegøjer til en værdi af omkring 72.500 kroner.

- Det er noget af det værste, du kan byde en dyrepasser - at alt står åben og fuglen er fløjet.

Hans Åge Hjeresen, direktør i Danmarks Fugle Zoo, er vred. Ikke så meget fordi hans zoo natten til søndag er blevet frarøvet værdier for mere end 70.000 kroner. Men mere fordi han ved, at de ti stjålne fugle lige nu ikke trives.

quote Alle gør alting op i penge. Det her er jo liv, det drejer sig om. Vi er meget ved siden af os selv, og jeg kan næsten ikke finde ord

Hans Åge Hjeresen, direktør, Danmarks Fugle Zoo

- Det er mishandling, og det er dybt usmageligt. Dyrene lider, og det kan jeg som fugleven fandme ikke tåle. Det er hårde tider, indrømmer fugle-direktøren.

Natten mellem lørdag og søndag har tre ukendte gerningsmænd brudt ind i Danmarks Fugle Zoo, hvor de har stjålet i alt ti papegøjer.

De ti stjålne fugle

Gerningsmændene har brudt en dør op, inden de er gået igennem tre rum for at komme ind til fuglene, der var indenfor i en stald for vinteren.

- De har undersøgt sagen og kendt til stedet herude. De er professionelle - alle tre, siger Hans Åge Hjeresen.

Heldige eller dygtige

Sammen med politiet har han fundet fodspor efter tre personer, så han er sikker på, at der står tre professionelle tyveknægte bag. 

Han fortæller, at de har kameraovervågning mange steder i zoo'en - men ikke lige præcis der, hvor tyvene gik ind.

- Enten har de været heldige, eller også har de vidst noget om det. Uanset så var det ikke særligt sjovt, da vi mødte søndag morgen klokken 07.30. Det rammer hårdt, siger Hans Åge Hjeresen.

- Det er så usmageligt, som noget overhovedet kan være. Vi går hver eneste dag og arbejder for at holde det økologisk, give fuglene gode rammer og lav stressfaktor, som vi skal - og så er der saftsuseme nogen, der bare går ind og stjæler dem. Jeg kan ikke komme i tanke om noget, der er værre. Og så for sølle, sølle mammon. Det er sindssygt, siger Hans Åge Hjeresen.

Sjældne fugle er dyre

Med mammon hentyder zoo-direktøren til, at han føler sig overbevist om, at tyvene har stjålet fuglene for at sælge dem videre.

Præcis som det skete med fire hyacintaraer fra Odense Zoo, der blev stjålet i foråret. 

Odense Zoo har tidligere sagt, at et ynglende hyacintara-par vurderes til at koste omkring en halv million kroner. Derfor kan de fire stjålne hyacintaraer indbringe op mod en million kroner på det illegale, internationale samlermarked.

Det var blandt andet to blågule araer som denne, der blev stjålet fra Danmarks Fugle Zoo.
Det var blandt andet to blågule araer som denne, der blev stjålet fra Danmarks Fugle Zoo.
Foto: Hans Aage Hjeresen, Danmarks Fugle Zoo

- Det er garanteret bestilt arbejde som det i Odense Zoo. De har i hvert fald vidst, hvad de har gjort siger han og hentyder til, at en ara, som den der blandt andet er blevet stjålet, har et enormt kraftigt næb.

- Når du går ind og tager store araer, der lukker næbbet sammen med op til to tons tryk, så siger en tommelfinger bare knips. Så det er nogen, der ved, hvad de gør. Der er knald hamrende mørkt herude, så de har vidst, hvad de har gået efter.

Pengene ikke det værste

Hans Åge Hjeresen og Danmarks Fugle Zoo er forsikret, men han tvivler på, at der er noget at hente ved forsikringen.

Men det er nu heller ikke det værste for Hans Åge Hjeresen. 

- Revisoren bliver nok ikke glad. Men det er kun penge. Alle gør alting op i penge. Det her er jo liv, det drejer sig om. Vi er meget ved siden af os selv, og jeg kan næsten ikke finde ord, siger den rystede zoo-direktør.

Hans Åge Hjeresen fortæller, at zoo'en nu vil skrue op for sikkerheden for at undgå noget lignende i fremtiden.

- Det kan du fandme tro. Pengene stopper os lidt, men der bliver lavet sikkerhedsforanstaltninger, det er helt sikkert.

Oversigt

    Oversigt