Tidligere ansatte: Tvindtilstande på fynsk opholdssted

De ansatte presses til at arbejde op til 60 timer om ugen, de spilles ud imod hinanden og fryses ud, hvis de kritiserer ledelsen. Resultatet er, at de anbragte børn oplever konstant personaleudskiftning. Sådan lyder kritikken fra tidligere ansatte på opholdsstedet Åhuset i Odense.

Tidligere ansatte har indberettet Åhuset.
Tidligere ansatte har indberettet Åhuset.

Opholdsstedet har plads til 14 omsorgssvigtede børn og driver også en skole for børnene, i løbet af to måneder sidst i 2009 blev hele personalet på skolen skiftet ud, i alt seks personer blev fyret eller sagde op. I det hele taget har opholdsstedet i lang tid haft en meget markant personaleudskiftning, og i januar skrev 23 tidligere ansatte under på en indberetning til Center for Botilbud, Opholdssteder og Plejehjem, der står for tilsynet med opholdsstedet.

Flere af de tidligere ansatte karakteriserer ledelsesstilen på stedet som "Tvindagtig".

- Det er styret hårdt fra toppen, man skal bare makke ret, og de sår splid mellem personalet, siger Anette Andersen, der var ansat som pædagog på Åhuset indtil første januar.

Lederen af Åhuset Stig Jørgensen har en fortid i Tvind, men han mener selv, at hans opholdssted er en modsætning til Tvind.
Desuden afviser han, at dårlig ledelse skulle være årsagen til den store personaleudskiftning:

- Vi har nok været for dårlige til at ansætte mellemledere, og selvfølgelig ville det være bedst med mindre udskiftning, men i forhold til den gruppe , der netop har forladt Åhuset, er jeg egentlig glad for, at de er væk, for de har været en hæmsko for vores institution, siger han.

En mor, der netop har fået sin søn hjem fra Åhuset, siger til TV 2/FYN, at sønnen har været meget påvirket af den store udskiftning:

- Han har altid gerne villet huske navne, men på et tidspunkt begyndte han bare at kalde dem voksne, fordi han ikke kunne huske dem fra hinanden, fordi der var så mange.

De tidligere ansatte mener også, at den store udskiftning skader børnene:

- Det er så vigtigt med stabilitet for de her børn, og på den måde når de jo aldrig at knytte sig til de voksne, siger Gunhild Bentzen, der er tidligere teamleder på Åhuset.

Oversigt

    Oversigt