Tilbageblik: Danmarks største familiefestival er igen i gang

For 26. gang er Rudkøbing vært for Langelandsfestivalen, hvor det forventes at op mod 25.000 mennesker kommer forbi og deltager i festen.

I dag åbner endnu en udgave af Langelandsfestival - også kendt som Danmarks største familiefestival - igen op for syv dages musikalsk fest. I den anledning har vi været en tur i arkivet og hente gamle indslag, vi har lavet fra den sydfynske festival. 

Når teltpladsen åbner lørdag klokken 12, vil tusindvis af festivalparate mennesker med telt og campingvogn slå lejr på plænerne omkring Rudkøbing og ud til vandet, som danner rammen for årets udgave af festivalen. 

Igen i år vil TV 2/Fyn være til stede på pladsen lige ved siden af musikteltet 'Møllers' hele ugen for at dække festivalen både for festivalgæsterne, men også for alle dem, der må nøjes med at se med hjemmefra. 

 

Arkivmateriale fra 2008: Den 18. åbning af Langelandsfestivalen 

 

Her kommer TV 2/Fyn til at være under Langelandsfestival 2016: 

 

Økonomiske problemer

Selvom Danmarks største familiefestival, der tidligere brystede sig med sloganet Danmarks største havefestival, har mere et kvart århundredes erfaring i god musik og solid feststemning, har den gennem tiden haft sine eksistensudfordringer. Efter festivalen i 2006 var havefesten præget af massive økonomiske tømmermænd, og i oktober samme år var festivalen tæt på at gå konkurs. Den blev faktisk begæret konkurs af toiletvirksomheden Godik. 

Men en måned senere overtog den daværende FC Nordsjælland-boss, Allan K. Pedersen, med øjeblikkelig virkning festivalen, som dermed var reddet. 

 

Arkivmateriale fra 2006: Langelandsfestival ved at gå konkurs på grund af en kæmpegæld

 

Familiefest - bare ikke som far, mor og barn

Festivalen på Langeland bliver som nævnt betegnet som en familiefestival, men det er langt fra alle, der kommer som en klassisk familie. I mange år har festivalen haft en camp for enlige og deres børn, hvor de kan møde andre i samme situation. Det er den såkaldte single-camp, der åbner op for den festivalmulighed. 

 

Arkivmateriale fra 2014: Singlecampen på Langelandsfestival er ikke kun jagten på en ny partner 

 

Foreninger har stor glæde af festival

Frivillig arbejdskraft har alle år været en væsentlig del af Langelandsfestivalen. I 2014 var der 350 frivillige fordelt på 11 lokale foreninger, som arbejdede til gavn for deres forenings fremtid og mulighed for nye aktiviteter. 

Én af dem var Humble Håndboldforening, som tjente 40.000 kroner på at sælge øl, sætte hegn op og tage det ned igen.

 

Arkivmateriale fra 2014: Langelandsfestival har stor betydning for lokale foreninger