Torvefolk føler sig presset: Nu stopper samarbejdet med kommunen

De torvehandlende på Grønttorvet i Odense er trætte af kommunen, fordi de ikke mener, at der bliver lyttet til dem og deres ønsker. Derfor har de stoppet samarbejdet med Odense Kommune.

Der var travlhed her til morgen, da de handlende på Sortebrødre Torv i Odense skulle have varerne sat frem, inden de åbnede klokken 8.

Men trods forårssolens milde stråler er stemningen trykket blandt stadeholderne på grønttorvet.

Siden september sidste år har Odense Torvehandlerforening holdt møder med Odense Kommune og Udvikling Fyn for at skabe et mere moderne grønttorv.

Men de torvehandlende føler sig både klemt af byudviklingen og nedprioriteret på bekostning af byens kulturelle arrangementer, der sender dem væk fra deres faste pladser på Sortebrødre Torv. 

- Vi vil rigtig gerne arrangementerne rundt om, altså julemarkedet og H.C. Andersen Festivals, men vi vil gerne have lov at have vores plads. Man sender heller ikke andre forretningsdrivende ud af deres forretninger til arrangementer. Vi bliver flyttet, og det har stor indflydelse på de fleste af vores økonomier, når vi bliver flyttet langt væk fra vores faste pladser, siger Janne Vestergaard, der er formand for stadeholderne på grønttorvet i Odense.

Ekstern bestyrelse

Blandt andet derfor har de nu trukket sig fra møderne med kommunen. En anden vigtig del af den beslutning bunder i, at de føler sig presset af kommunens folk til at etablere en ekstern bestyrelse. 

- Vi føler os ikke hørt. Det, vi talte om, var, at vi gerne ville have optimeret torvet, og det vi endte med at tale om, var en ekstern bestyrelse. Vi er ikke interesseret i en ekstern bestyrelse. Vi vil rigtig gerne have indflydelse på vores torv, og vi vil rigtig gerne blive hørt. Vi vil gerne det her torv, siger Janne Vestergaard, der selv sælger sine grøntsager fra gården Lumbygaard på torvet.

Sortebrødre Torv i Odense danner rammen om grønttorvet to gange om ugen - og det vil de handlende gerne have, at det bliver ved med.
Sortebrødre Torv i Odense danner rammen om grønttorvet to gange om ugen - og det vil de handlende gerne have, at det bliver ved med.
Foto: Søren Stjerne Schmidt

Odenses By- og Kulturrådmand, Jane Jegind (V), afviser, at den eksterne bestyrelse på nogen måde er et krav fra kommunens side. Hun fastholder, at det udelukkende er et forslag til de selvstændige erhvervsdrivende på grønttorvet.

- Der er ikke noget krav om en professionel bestyrelse. Det har været forvaltningens idé til dem. Jeg har skrevet til dem, efter vi også har haft det til drøftelse i By- og Kulturudvalget, at der ikke er noget krav om, at de skal lave en professionel bestyrelse. Det er der ikke nogen, der vil kræve af dem, siger Jane Jegind. 

Den udmelding forstår Janne Vestergaard ikke. 

- Det er ikke de indtryk, vi har. Der gik tre-fire møder, hvor vi kun talte om ekstern bestyrelse. Vi blev ved med at sige, at det er vi ikke interesseret i, men det var som om, at det var det, de ville, siger Janne Vestergaard.

Fælles møde skal løse problemerne

På grund af uenigheden har By- og kulturrådmand Jane Jegind nu indbudt de torvehandlende til at deltage i By- og Kulturudvalgets møde den 16. maj for at få løst op for konflikten.

- Det har jeg gjort, så vi kan kigge hinanden i øjnene og få snakket det her igennem - og ikke mindst så de også får lejlighed til at fortælle os i udvalget, hvad det er, de går og drømmer om og har af intentioner for torvehandlerne i fremtiden, siger Jane Jegind.

Rådmanden understreger, at hun meget gerne vil beholde grønttorvet, og at hun håber, at de kan finde fælles fodslag på mødet den 16. maj.

- Jeg håber rigtig meget, at de også har lyst og mod til fremadrettet at være med til at lave torvehandler. Jeg synes, det er et fantastisk bidrag til vores by og den stemning, vi alle sammen gerne vil have i vores by, siger Jane Jegind. 

Oversigt

    Oversigt