Total nedtur for Liberal Alliance: Helt ude på Fyn

Kommunalvalget tirsdag blev en stor nedtur for Liberal Alliance på Fyn, der på trods af fremgang i flere kommuner må se i øjnene, at de ikke længere har folkevalgte i de fynske kommunalbestyrelser.

Liberal Alliance vågner onsdag morgen op som en af det fynske kommunalvalgs tabere.

Inden valget havde partiet to mandater i henholdsvis Svendborg og Nordfyns Kommune, og havde inden valget store forhåbninger om at udbygge det antal.

I stedet gik det lige modsat - Liberal Alliance er nu helt ude på Fyn. 

quote Jeg er helt færdig med kommunalpolitik. Jeg har været med i 25 år, så det er ok

Jørgen Lundsgaard

- Det er vælgernes dom, og den følger vi selvfølgelig. Det er jo demokrati.  Men åbenbart er partiet ikke ret populært i øjeblikket, og det må vi tage ad notam, siger Jørgen Lundsgaard, der nu kan kalde sig forhenværende kommunalbestyrelsesmedlem i Svendborg Kommune.

I knap 25 år har han siddet i byrådet, først for Konservative og siden 2013 for Liberal Alliance.

Han erkender fuldt ud, at Liberal Alliance ikke lykkedes med at rykke noget i valgkampen i Svendborg.

- Jeg ved ikke, hvad vi skulle have gjort anderledes. Alle har jo været enige om alting, så der har været meget lidt at lave valgkamp på. Det har handlet om borgmesterkamp, som Bo Hansen (S) jo vandt stort. Det kunne vi ikke have gjort noget ved, siger Jørgen Lundsgaard.

Kommunalvalg er et personvalg

Svendborg Lokalliste og Tværsocialistisk liste følger med Liberal Alliance ud af byrådet i Svendborg. Jørgen Lundsgaard peger på Bo Hansen og Socialdemokratiets flotte valg som årsag.

- Det har nok været med til at sende flere af de små partier ud - og give et borgmesterskifte. Folk var trætte af det, der var, og ville gerne have fornyelse. Og det kan være sundt nok, siger Jørgen Lundsgaard. 

Han peger blandt andet på, at Liberal Alliance på landsplan ikke har haft fremgang, siden partiet gik med i regeringen. Det kan have smittet af på de lokale kandidater og have været med til at give et skidt valg på blandt andet Fyn.

- Jeg kan ikke pege på en specifik årsag, men landspolitisk er vi heller ikke med stigende tilslutning. Når man går i regering, så falder vælgertilslutning. Det er et kendt fænomen.

- Det kan kan være delvist derfor, men det skal ikke undskylde noget. Kommunalvalg er også et personvalg, og her har Bo Hansen fejet alle de små partier af bordet, siger Jørgen Lundsgaard.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Liberal Alliances resultat til kommunalvalget 2017 sammenlignet med 2013.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Helt slut

Efter et kvart århundrede i lokalpolitik, skal Jørgen Lundsgaard nu finde på noget andet at bruge sin tid på.

Kommunalpolitik er et overstået kapitel, og Lundsgaard afviser, at hans navn igen står på stemmesedlen, når der er kommunalvalg den tredje tirsdag i november i 2021.

- Jeg er helt færdig med kommunalpolitik. Jeg har været med i 25 år, så det er ok. Nu får jeg tid til noget andet.

- Nu skal jeg lave det, jeg er bedst til, nemlig at kreeere nye innovative virksomheder. Jeg er så heldig, at jeg har mit erhvervsliv, hvor jeg er ved at lave en ny café og et par virksomheder. Så nu kan den få fuld damp, siger Jørgen Lundsgaard.

Oversigt

    Oversigt