I det fynske folks tjeneste

Trampoliner er farlige for børn

I kølvandet på de mange havetrampoliner følger en voldsom stigning i antallet af børneulykker. Fra 2006 til 2009 er antallet af børneulykker steget med 148 procent. Det viser nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.  

Sjov leg kommer hurtigt til at gøre ondt, når ungerne hopper på de populære havetrampoliner.

Ulykkestrampoliner gavner koordinationen

- Det er foruroligende, at der sker så mange ulykker på havetrampolinerne. Trampolinerne har som udgangspunkt mange fordele. De medvirker til at øge børns fysiske aktivitet, og børnene får bedre balance- og koordinationsevne, som er vigtige elementer i deres udvikling. Men de mange ulykker vidner om, at der er brug for mere fokus på, at sikkerhedsreglerne overholdes. Blandt andet er det meget vigtigt, at børnene er under opsyn af en voksen, når de hopper", siger Peter Frandsen, der er bestyrelsesmedlem i Børneulykkesfonden og direktør for Odense Universitetshospital.

Ulykkes Analyse Gruppen, som samarbejder med Børneulykkesfonden, har i en årrække registreret ulykker med trampoliner på Fyn, og omsættes disse til trampolinulykker på landsplan, ser man følgende udvikling:

2006: ca. 3200 registrerede trampolinulykker

2007: ca. 5700 registrerede trampolinulykker

2008: ca. 6400 registrerede trampolinulykker

2009: ca. 8000 registrerede trampolinulykker

 

Gode råd ved brug af havetrampolin:

Tjek trampolinen igennem. Rammen skal være intakt og benene skal være lige.

Samtlige fjedre skal monteres. Er fjedrene overstrakt, bør de skiftes

Dugen skal være hel og uden huller og ridser. Samtlige syninger langs kanten skal være i orden. Alle fastgørelsesringe skal være syet fast på dugen.

Kantpuden skal være intakt. Vær opmærksom på slidmærker fra fjedrene. Alle elastikker skal være intakte, så kantpuden kan fastgøres korrekt til rammen. Skummet i kantpuden må ikke være revnet. Sørg for, at kantpuden dækker fjedrene helt og ikke sidder løst.

Overvej om ikke trampolinen kan graves ned – brug af sikkerhedsnet kan give falsk tryghed, fordi det er besværligt at komme ind og ud af hopperummet – og kan betyde, at flere hopper samtidigt.

Lær børnene ansvarlig adfærd, og observér dem. Når børnene bliver bedre til at hoppe, udfordrer de sig selv til at lave svære ting på trampolinen. 

Hop kun én ad gangen. Jo flere personer, der er på trampolinen, jo større er risikoen for, at man støder hovederne sammen, får albuer og knæ i hovedet eller lignende.
 
Der skal være frit omkring trampolinen. Hvis man falder ned fra trampolinen og lander i legetøj mv., kan det give langt alvorligere skader. Der bør være frit mindst to meter rundt om trampolinen, og der skal samtidig være en frihøjde over trampolinen på mindst 4,5 meter (målt fra jorden)

Stil altid trampolinen på et stabilt og jævnt underlag.
 
Når der skal investeres i en trampolin, er det vigtigt, at man tænker over, hvad man har behov for, og hvilken kvalitet man ønsker trampolinen i. Pris og kvalitet hænger sammen, og jo bedre trampolin man vælger, jo mindre er risikoen for skader. Undersøg mulighederne og undgå impulskøb. Der er stor forskel på trampolinernes kvalitet.

Bliv enige om reglerne med børnene, inden hopperiet begynder, og lad aldrig børnene hoppe uden opsyn af en voksen. Mange skader sker, fordi børnene hopper uden opsyn og overtræder grundreglerne.