Transformatortårne besat på Langeland

Der er ikke tale om fjendtlige tropper, der besætter en privat virksomheds ejendom, men derimod en udvidelse af et allerede eksisterende samarbejde mellem en gruppe langelandske kunstnere og det lokale elforsyningsselskab på Langeland.

I 2003 henvendte den langelandske kunstner Hans Kjær sig til Langelands Elforsyning, for at få adgang til de transformatortårne, som ikke længere skulle anvendes til fremføring af strøm.

Kunstnerne ville gerne udnytte det kulturelle landskab til skabelse af en frit tilgængelig helårs udstilling af kunst.

Siden 2006 har der i transformatortårnene i Tullebølle, Pederstrup, Hennetved og Kædeby således været kunst af Hanne Biben Mortensen, Lars Calmar, Keld Nielsen og Hans Kjær.

Der har siden været stor interesse for initiativet fra alle sider og i 2007 blev samarbejdet udvidet til også at omfatte Langeland Kommune og Turist- og Erhvervsforeningen Langeland.

Efterfølgende har de hver deltaget med en repræsentant i Arbejdsgruppen "De Langelandske Kunsttårne", som i forvejen omfattede 8 kunstnere og Langeland Elforsyning.

I det seneste halve år har elforsyningen lagt ressourcer i klargøring og istandsættelse af transformatortårnene. Målet er 12 transformatortårne, der kan udsmykkes af lokale kunstnere til Langelands Elforsynings 100 års jubilæum.
 
I år er de 4 kunsttårne blevet til 6 kunsttårne, som rummer hver sin udsmykning skabt af Hans Kjær, Lars Calmar, Keld Nielsen, Hanne Biben Mortensen, Jørgen Minor og Leif Kjøl.

Visionen er Danmarks længste kunstudstilling, hvor tårnenes uforandrede ydre og det nye indre giver, en oplevelse af det nutidige i historiske bygninger.

Det er et godt signal for Langeland, at en stor lokal virksomhed går ind i et samarbejde med lokale kunstnere til glæde for alle.

Kunstudstillingen i de langelandske transformatortårne åbnes officielt søndag den 18. maj kl. 14.00 i Langelands Elforsynings lokaler, hvor også de udstillende kunstnere vil være tilstedet og vise smagsprøver på deres kunstneriske profil.

Oversigt

    Oversigt