Tre år på internat: Marley og Friggs skæbne afgøres i dag

De to fynske hunde Marley og Frigg har siddet tre år på internat, fordi Rigspolitiet mener, at de er ulovlige og bør aflives. Tirsdag middag afgør Højesteret, hvad der skal ske med hundene.

Sagen begyndte i sommeren 2014, da Fyns Politi fik en anonym henvendelse om, at der befandt sig to "ulovlige hunde" på en adresse i Odense. 

 
 
Foto: Anders Bruun

I efteråret samme år fjernede politiet så hundene - Marley og Frigg - fra ejerne. Politiet besluttede, at hundene skulle aflives. Rigspolitiet mener nemlig, at hundene tilhører racen amerikansk staffordshire terrier - eller at de i hvert fald er "en krydsning heraf."

Ejerne, de to venner Søren Bruun og Anders Bruun, klagede over afgørelsen til Rigspolitiet, der dog kom frem til samme beslutning som Fyns Politi. 

Først politiet, så landsretten - og nu Højesteret

Foreningen Fair Dog lagde herefter sag an mod Rigspolitiet på vegne af de to hundes ejere, som er medlem af foreningen, og sagen røg i Østre Landsret.

quote Jeg vil ikke finde mig i det. De skal ikke have lov til at slippe af sted med at aflive vores hunde

Anders Bruun, hundeejer

I november 2016 faldt Østre Landsrets dom. Marley og Frigg skulle aflives, fordi hverken Fair Dog eller hundeejerne kunne bevise, at hundene ikke var af den ulovlige race.

Hundeloven 

Foreningen Fair Dog havde ellers opsøgt Marley og Friggs mor og far og fået dyrlægeerklæringer på, at der intet ulovligt er i hundene, men altså forgæves.

- Det er langt ude. Det er rigtigt, at Marley og Frigg er gadekryds, men vores syns- og skønsmand er kommet frem til, at der er labrador og wippet og i hvert fald ikke amerikansk staffordshire terrier i, sagde formand for Foreningen Fair Dog, Charlotte Andersson i november 2016 til TV 2/Fyn.

Vi anker røven ud af den her sag

Afgørelsen skabte stor debat, og flere krævede hundeloven aflivet. Marley og Friggs ejere tog det ultimative skridt og ville have sagen for Højesteret.

- Det er ikke slut endnu. Vi anker røven ud af den her sag. Jeg vil ikke finde mig i det. De skal ikke have lov til at slippe af sted med at aflive vores hunde, sagde Anders Bruun til TV 2/Fyn lige efter dommen i Østre Landsret. 

- Om de (Marley og Frigg, red.) så skal sidde der i ti år. De skal ikke få lov til at have den her lovgivning til at køre på den måde her. Jeg gider ikke leve i et land, hvor love bliver skrevet på baggrund af nogle bange mennesker et eller andet sted hjemme i deres stuer.

Marley og Frigg har i mellemtiden siddet tre år på et internat i Middelfart. Ved middagstid bliver det afgjort, om hundene kommer hjem - eller om de skal aflives.

Disse racer er forbudte i Danmark

Oversigt

    Oversigt