Tre ud af fire butikker får glad smiley

Tre ud af fire butikker og restauranter fik i 2007 den storsmilende smiley, som fortæller, at de overholder de regler, der skal sikre forbrugerne.

Ud af 4901 fynske butikker og restauranter har 3674 fået en glad smiley. Kun 221 eller 4,5 % har fået en sur smiley. 

Tallene fremgår af smiley-fordelingen for sidste år, som Fødevareministeriet nu offentliggør.  

- Smiley'erne synliggør over for forbrugerne, hvor gode fødevare-virksomhederne er til at overholde reglerne, og de nye tal viser, at langt de fleste butikker og restauranter har styr på tingene, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Andelen af kontrolbesøg, der resulterede i den sure smiley er steget fra 2,6 til 5,5 procent fra 2006 til 2007.

Et forventet resultat af regeringens aftale med Dansk Folkeparti fra april 2006, der indførte mere konsekvent bødesanktionering.

- På kort sigt må det være sådan, at den mere konsekvente brug af sanktioner på udvalgte områder vil udløse flere bøder. Men jeg forventer, at bøderne og de dertil hørende sure smiley'er på lidt længere sigt vil have en præventiv effekt, så der bliver færre sure smiley'er, og forbrugerne kan være endnu mere trygge ved maden, siger Eva Kjer Hansen.

I løbet af 2008 vil ministeriet evaluere de skærpede bøder, og det vil i denne forbindelse være naturligt også at se på grundlaget for at udstede bøder.

De nye tal kan læses på smiley-hjemmesiden, hvor det samlede resultat af godt 61.000 kontrolbesøg i butikker og restauranter i 2007 netop er offentliggjort.

På smiley-hjemmesiden kan man i øvrigt følge med i hvilke smiley'er, der bliver givet til fødevarevirksomhederne. Her kan man abonnere på sine favoritter og få en e-mail, når fødevarekontrollen næste gang har været på besøg.

Læs mere her

Oversigt

    Oversigt