I det fynske folks tjeneste

Trist fynsk narko-statistik

Svendborg er nummer to på listen med 28 narko-dødsfald, Odense nummer tre med 92 dødsfald og Esbjerg nummer fire med 53 døde.

I 2012 døde 210 personer på grund af indtagelse af narkotika. Flest dødsfald sker i provinsen, viser opgørelse.

Tallene stammer fra LVS og Svids "Årsrapporten på udsatteområdet for 2013," som udkommer mandag.

Det er, modsat hvad man kunne tro, ikke i storbyerne, at de fleste narkodødsfald finder sted.

En opgørelse over narkorelaterede dødsfald per 10.000 indbyggere fordelt på kommunerne viser, at København ligger på en 11.-plads, Aalborg på en 18.-plads og Aarhus på en 22.-plads.

Det skriver Politiken mandag.

De nye tal viser, at narkodødsfald sker i 93 af Danmarks 98 kommuner. Netop derfor skal indsatsen mod stofmisbrug tænkes om, mener Landsforeningen af Væresteder, LVS, og organisationen for socialt udsatte, Svid.

I alt sker 26 procent af alle narkodødsfald i de tre byer. De resterende 74 procent er spredt ud over resten af landet. Opgørelsen dækker over perioden 2007 og 2009-2012. 2008 er ikke med på grund af kommunalreformen.

Samsø er nummer et på listen med to dødsfald. Den høje placering skyldes kommunens lave indbyggertal på 3.806.

- Der er en hel masse byer ude i provinsen, hvor man har langt flere dødsfald. Det er uforståeligt for os, at man ikke bruger de her tal, når man skal tilrettelægge indsatsen i kommunerne, siger sekretariatschef i LVS Cliff Kaltoft til Politiken.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, finder tallene meget interessante, fordi de udfordrer sundhedsmyndighedernes nationale indsats mod stofmisbrug.

- Jeg kan kun være enig i, at der er brug for at tænke geografien ind i indsatsen mod stofmisbrug, hvis antallet af narkorelaterede dødsfald skal reduceres. Jeg tror ikke, det eneste, der kan reducere det, er stofindtagelsesrum eller heroinbehandling, siger han.

I 2012 døde 210 personer på grund af indtagelse af narkotika. I årsrapporten fra LVS og Svid fremgår det ikke, hvilke stoffer der var årsag til dødsfaldene.

Ved du noget? Så send os et tip