Tietgenskolen: Trussel er svær at opklare

Et anonymt chatforum kan besværliggøre opklaringen af, hvem der står bag truslen om skoleskyderi.

Tirsdag blev eleverne på Tietgen Handelsgymnasium bedt om at holde sig væk efter en trussel om skoleskyderi. Truslen blev fremsendt via et anonymt forum på internettet. Og netop kriminalitet på internettet er et stigende problem. Det besværliggør politiets muligheder for efterforskning, fortæller Fyns Politi.

- Vi tager det meget alvorligt, siger Henrik Justesen, som er efterforskningsleder på sagen.

Truslen blev fremsendt fra det amerikanske website 4chan.org, som er et anonymt forum. Her bliver al aktivitet slettet kort tid efter, det er skrevet. Det skaber derfor ikke digitale tråde, som politiet kan efterforske ud fra.

- Det er et stort problem, fordi det kan derfor være svært at finde bagmanden, siger efterforskningslederen.

Ekspert i IT-kriminalitet ser dog lysere på tingene.

- Man kan ikke bevæge sig rundt på nettet uden at sætte spor, fortæller Kim Aarenstrup, som arbejder for Rigspolitiets Cyper Crime Center, NC3, og fortsætter:

- Selv den dygtigste hacker kan ikke undgå at efterlade digitale spor på nettet.

Han erkender, at et forum som 4chan.org, der bruger krypteringsværktøjer til at fastholde brugernes anonymitet, besværliggør politiets arbejde.  I visse tilfælde er konsekvensen, at gerningsmanden ikke bliver fundet.    

Fyns Politi arbejder i øjeblikket på at finde ud af, hvem der har sendt en trussel mod Tietgen Handelsgymnasiet mandag den 28. marts, men det kan tage tid, før de kan tage hul på efterforskningen. Grunden er, at udbyderen til det anonyme chatforum ligger i USA. Det kræver derfor tilladelse fra amerikanske myndigheder at grave dybere i sagen.

Den fysiske kriminalitet er nedadgående. Og her har Rigspolitiet en høj opklaringsprocent. Kriminalitet på nettet udgør derimod en større andel af kriminalitet. Her halter politiets opklaringsmetoder efter. Rigspolitiets Cyper Crime Center har måtte sande, at den er kommet for at blive. Det er derfor blevet nødvendigt at opgradere på kompetencer og teknologier for at følge med udviklingen af kriminalitet, der udspringer fra internettet.

Fyns Politi har endnu ikke fundet frem til den gerningsmand, som sendte truslen om skyderi mod Tietgen Handelsgymnasium.

I går havde TV2/FYN Filip Wallberg, lektor i journalistik på SDU, i studiet. Han fortalte om, hvad 4chan er for en størrelse - og hvorfor det bliver svært for politiet at komme videre med sagen.'

Se klippet herunder.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt