I det fynske folks tjeneste

Tuberkulose breder sig blandt udsatte

Den smitsomme infektionssygdom tuberkulose har bidt sig fast i Danmark. Røntgenbus opsøger udsatte. I alt 45 tilfælde af smitte blev i 2012 anmeldt på Fyn.

Den smitsomme infektionssygdom tuberkulose har bidt sig fast i Danmark. Røntgenbus opsøger udsatte. I alt 45 tilfælde af tuberkulosesmitte blev i 2012 anmeldt på Fyn.

Misbrugere, hjemløse og andre socialt udsatte smittes i stigende antal med tuberkulose.

I 2012 modtog Statens Serum Institut 388 anmeldelser. Det er en stigning på 20 procent i løbet af tre år.

På Fyn blev der anmeldt 45 tilfælde af tuberkulose-smitte i 2012. Antallet af smittede på Fyn er ligeligt fordelt mellem personer med dansk herkomst og udenlandsk herkomst.

Særlig bekymring vækker det, at flere end tidligere smittes med typen "smittekæde 2", som især rammer marginaliserede mennesker, herunder grønlændere bosat i Danmark.

- Med 60-70 nye tilfælde er den nu "uden sammenligning landets og Skandinaviens største smittekæde", skriver seruminstituttet i en kommentar til den nye opgørelse.

- De første år var det primært etniske danskere, som var smittet med typen, men vi kan se, at den breder sig til indvandrere og grønlændere, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen, Statens Serum Institut til Ritzau.

- Det indikerer, at smitten går fra person til person i de udsatte miljøer, og det er bekymrende, siger han.

Udviklingen bekræftes af en stor spytundersøgelse i 2013 blandt godt 1000 udsatte borgere i København. For hver hundrede undersøgte havde mellem to og tre sygdommen i en fremskreden fase:

- Det er et meget højt tal, og det viser, at det formentlig kan betale sig at gå aktivt ud i risikomiljøerne for at opspore de smittede, siger Peter Andersen.

Bag indsamlingen af spytprøver står sygeplejerske Nete Olsen fra Gentofte Hospital.

Hun siger til Ritzau, at det er kendetegnende for de syge, at de ikke har overskud til selv at søge hjælp, og at det derfor er afgørende, at hjælpen kommer til dem.

- De har nok i at klare dagen og vejen. Finde ud af, hvor de skal sove og hvordan de skal skaffe penge. Ofte slår de deres vægttab hen med, at de ikke spiser nok, og hosten kan de tro skyldes, at de ryger for meget, siger Nete Olsen.

I et forsøg på at finde frem til flere smittede har Region Hovedstaden som den første af landets regioner indkøbt en røntgenbus. Den kører om få uger ud til de områder i regionen, hvor de udsatte holder til.

Ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen ville det give god mening, hvis alle landets regioner tilbød spytprøver og røntgen.

Ritzau / olho

Læs mere her

Smitter ved hoste

Over de seneste tre år er der anmeldt 20 procent flere tilfælde af tuberkulose, så tallet i 2012 var 388.

* Tuberkulose er en infektionssygdom, der først og fremmest rammer lungerne, men den kan også angribe andre organer.
* Tuberkulose smitter via små vandpartikler fra lungerne, når den smittede hoster, nyser eller taler. Bakterierne kan indåndes af andre, som er tæt på den syge.
* Tuberkulose dræber på verdensplan hvert år tre millioner mennesker. Dødsfald er sjældne i Danmark.
* Tidligere fik børn i Danmark en såkaldt calmettevaccination, men den er afskaffet, fordi tuberkulose er sjældent forekommende, og vaccinen kun giver moderat beskyttelse.
* Knap 400 mennesker i Danmark smittes hvert år med tuberkulose. Blandt dem har 60-70 typen 'smittekæde 2', som menes at være ekstra smitsom og som især rammer socialt udsatte.

/ritzau/

Ved du noget? Så send os et tip