I det fynske folks tjeneste

Udbrændt færge mistænkt for olieforurening

Store olieagtige fedtplamager strømmer ind på strandene på Als i Sønderjylland. Søværnets Operative Kommando skal nu undersøge om forureningen stammer fra Lisco Gloria.

00:54

Der vil gå flere dage før Søværnets Operative Kommando kan fastslå om olien kommer fra Lisco Gloria.

1 af 2

Olien har siden lørdag strømmet ind i store klumper på en 1-2 kilometer strækning på Als. I følge Søværnets Operative Kommando er der ikke tale om fuelolie, men om animalsk fedt. Klumperne kan måske stamme fra lastrummet på den litauiske færge, der var kombineret passager og fragtskib.

- Vi har sendt prøver af olien til laboratorieundersøgelse hos det kommunale beredskab for at få fastslået, hvor olien stammer fra, siger stabsvagten ved SOK.

I følge stabsvagten er der konstant placeret et følgeskib ved Lisco Gloria, og skibet har ikke kunnet konstatere et olielæk fra den udbrændte færge.

På Als har 60 mand indtil videre indsamlet omkring to tons olie.

- Hvis fugle i området får olien på sig er det umuligt at rense af igen. Det er ekstremt farligt for dyrelivet, så derfor fortsætter oprydningen hele dagen i dag søndag og muligvis også i morgen mandag, siger indsatsleder Gert Bladt fra Sønderborg Brand til DR SYD.

Først i løbet af næste uge vil SOK få svar på om olien kan stammer fra Lisco Gloria.