Uddannelser kæmper forgæves mod fuskeri

Danske universiteter oplever voksende problemer med fusk i afleverede opgaver. Desværre er det svært at fange.

Internettet har gjort det hurtigt og nemt at kopiere og sætte andres kloge ord ind i hjemmeopgaver og projekter, og det er meget tidskrævende og besværligt for uddannelsesinstitutionerne at afsløre snyd.

Ifølge en rundringning, som Information har foretaget, oplever flere universiteter en stigning i antallet af sager om plagiat.

- Vi har set snyd i alt fra specialer til en enkelt ph.d.-afhandling, fortæller studiechef Per Andersen fra Syddansk Universitet til avisen.

Den højere læreanstalt med hovedsæde i Odense har - alene i år - registreret 105 sager, hvor deres studerende ikke har haft rent mel i posen.

Også på Copenhagen Business School, Roskilde Universitet (RUC) og Aalborg Universitet (AAU) har de voksende problemer med snyd.

Den bekymrende tendens har fået de fleste uddannelser til at anskaffe plagiatsoftware, som kan registrere afskrift.

Men computerprogrammerne har svært ved at løse opgaven godt nok og magter for eksempel ikke at genkende oversat tekst eller citationstegn, lyder advarslen fra en tysk ekspert:

- Kun underviseren kan afsløre plagiat, siger Debora Weber-Wulff, professor på Universitetet for Anvendt Videnskab i Berlin, ifølge Information.

Det er ikke kun universiteterne, som oplever problemer med snyd blandt deres studerende:

Hver anden gymnasieelev har skrevet opgaver af fra nettet, mens hver fjerde har afleveret hele opgaver, de ikke selv har skrevet, viser en rundspørge blandt knap 1000 studerende gennemført af fagbladet Gymnasieskolen.

På de videregående uddannelser er der ingen samlede tal for, hvor meget der egentligt bliver snydt, men en ny finsk undersøgelse viser, at 20 procent af de studerende har skrevet af fra internettet.

Oversigt

    Oversigt