Udeblivelser for millioner: 100.000 patienter bliver væk

Patienter udebliver fra deres aftaler på de syddanske hospitaler. Derfor vil regionen have borgerne til at tilmelde sig en SMS-ordning.

På Allergiafdelingen på OUH står der to gennemsigtige søjler med små røde bolde, som et synligt bevis på at patienterne bliver væk fra deres aftaler med sygehusvæsenet. Én bold per patient, der udebliver fra en aftale.

I august måned endte der med at være 110 røde bolde i beholderen. 

En borger har lagt et billede op på Facebook af søjlerne med de røde bolde. Opslaget er allerede blevet delt mere end 5000 gange. Borgeren slutter opslaget af med at skrive:

"Altså husk at sende afbud, hvis I ikke kan holde en aftale!".

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Syddanmark anslår i en opgørelse, at patienter i regionen hvert år udebliver fra 100.000 aftaler uden at melde afbud. Det svarer til cirka fire procent af de 2,6 millioner ambulante besøg, som Region Syddanmark hvert år tager imod på deres sygehuse. For OUH er tallet lidt højere. 4,7 procent af patienterne udeblev i 2015 fra deres ambulante besøg. 

I dag kom så endnu en rød bold i beholderen for september måned. Den tiende af slagsen. 

- Jeg er overrasket over, at det er så højt det tal. Det havde jeg slet ikke forventet. Jeg var også lige ovre og tage et billede, fordi jeg synes, det var foruroligende, at så mange udebliver, fortæller Louise Kracht, der er mor til en patient.  

SMS-ordning skal hjælpe

Region Syddanmark har indført en NemSMS-ordning for at hjælpe på problemet med de mange udeblivelser. Ordningen skal sende borgerne en sms med en påmindelse om, at de har en undersøgelse eller behandling på sygehusene.

Men kampagnen har ikke haft den store effekt endnu. I dag er kun mellem hver fjerde og hver femte borger tilmeldt SMS-ordningen. Det skyldes blandt andet, at det er for omfattende at tilmelde sig ordningen. Borgerne kan nemlig kun tilmelde sig via E-boks eller www.borger.dk. Især de unge synes, at det er besværligt.

- Vi må ikke inde fra det offentlige sende sms'er til folk uden at de har tilmeldt sig. Og det bruger vi rigtig mange kræfter på at få folk til at gøre, forklarer Carsten Bindslev-Jensen, professor ved Allergicentret.  

Du kan tilmelde dig SMS-ordningen her.

Bøde-ordning ikke en mulighed

Indtil videre har Region Syddanmark sagt nej til at give patienter, der udebliver fra en aftale, en bøde. Også selvom et forsøgsprojekt fra Region Midtjylland tyder på, at et gebyr på 250 kroner kan have en betydning. Hospitalsudvalget i Region Midtjylland har i hvert fald oplevet en øget opmærksomhed. 

I 2010 kostede det OUH 2,4 millioner kroner at patienterne udeblev. Det viser OUH's seneste opgørelse. 

Oversigt

    Oversigt