Udenlandske kunstnere skal løse verdens vandproblemer på Fyn

Fire kunstnere fra udlandet er inviteret til Fyn for at arbejde med klodens vandproblemer. De har intet endeligt mål, men skal tænke klimaproblemer på kreative, alternative måder.

Varme hænder former ler, der skal blive til musikinstrumenter. En palet skraber en skulptur, så den får den rigtige skarphed, alt imens det skramler fra trækassen, hvor en kunstner fra Finland finde rester, han kan bruge til noget. Normalt bliver det gamle savværk i Nårup ved Tommerup brugt som snedkerværksted, men ikke i denne måned. 

Fire kunstnere fra Finland og Skotland er nemlig flyttet ind og låner værkstedet til at lave kunst med vand i hovedrollen. De vil formidle, fortælle og skabe debat om klodens vandproblemer. For meget vand, for lidt vand, forurenet vand, spild af vand og så videre. Det hele kan komme under deres palet. 

- En del af projektet er at få folk til at forstå, hvor værdifuldt vand er, og forhåbentligt få folk til at værtsætte det. Måske vil vi også kunne gøre en lille forskel, der kan ændre noget, siger Caroline Dear, der er fra Skotland og især nyder at arbejde med tørrede planter i sine kunstværker. 

Ingen krav til produkt

quote Der vil være forskellige stykker kunst. Det er i hvert fald sikkert

Kimmo Ylönen, kunstner

Det er Assens Kunstråd, som har inviteret kunstnerne til Fyn. Det ville have nogle kunstnere, som kunne arbejde med natur, bæredygtighed og miljø, og valget faldt blandt andet på den lille gruppe på fire, der arbejder med vand. Men Assens Kunstråd har ingen krav til, hvad kunstnerne skal levere i løbet af måneden.   

- De er fuldstændig frit stillet. Vi kræver ikke noget som helst af dem. Men vi vil gerne have, at deres ideer bliver kommunikeret ud. Jeg tror, vi får det ud af det, at befolkningen og ikke mindst kunstnerne her i området bliver inspirerede af de fremmede kunstnere, der kommer her, og deres ideer, siger Jørgen Svenstrup, der er formand for Assens Kunstråd. 

Det passer kunstnerne fint, at de ikke skal levere et produkt, når måneden er omme. De er nemlig ikke helt klar over, hvad deres endnu abtrakte projekt skal ende ud i. 

Kimmo Ylönen er kunstner fra Finland. Han kan ikke sætte ord på, hvad de forestiller sig, projektet skal føre til. De vil helst tage en dag af gangen. Men han vil trods alt vove at spå om én ting:

- Der vil være forskellige stykker kunst. Det er i hvert fald sikkert, fortæller han tøvende. 

Kreative hjerner tænker nyt

Selv om man kunne mene, at kunstnere måske ikke er de helt rigtige til at løse klodens vandproblemer, mener Jørgen Svendstrup, at det kan betale sig at få nogle hjerner, der tænker i andre baner end videnskab og teknik, til at se på netop miljøproblematikker. 

- De har friheden til at tænke skævt i alle mulige retninger. Måske tør de tænke nogle tanker, hvor en ingeniør ville tænke: "Det der, det går nok ikke. Det er ikke realiserbart", siger han.

Ifølge Caroline Dear vil de heller ikke nødvendigvis komme med løsninger på problemerne. De vil gribe det an på en anden måde.

- Ved at rejse opmærksomhed omkring emnet og ved at starte en disussion. Det, tror jeg, er meget vigtigt. Og det er, hvad en kunstner kan gøre. Som kunstner er dit job at sætte spørgsmålstegn ved samfundet, siger hun. 

Et eksempel på, hvordan de skaber opmærksomhed, er Kimmo Ylönes vandhjul. Det lavede han første gang i Bali i vand, der flød med skrald og affald. 

- Ideen er, at jeg skal få folk til at lave deres egne vandhjul. Når de sætter deres eget hjul i vandet og opdager, at hjulet slet ikke kan være der eller dreje rundt, fordi der er så meget affald i vandet. Så kan det være, de får mere lyst til at rydde op i vandet, fortæller han. 

I Indslaget ser man Kimmo Ylönen, Caroline Dear og formand for Assens Kunstråd, Jørgen Svendstrup. Indlsaget er lavet af Rikke Lund og Lasse Beck Frost. 

 

Oversigt

    Oversigt