I det fynske folks tjeneste

Udenlandske studerende snyder med ansøgningerne

Hver år er der flere tusinde udenlandske ansøgere til de danske universiteter, men nogle mange snyder med ansøgningerne.

-

Hver år er der flere tusinde udenlandske ansøgere til de danske universiteter, men nogle mange snyder med ansøgningerne.


Det er prestigefuldt at læse på et europæisk universitet - derfor snydes der

På Syddansk universitet (SDU) oplever man ofte, at der er fusket med papirerne. I år er to tredjedele af de 450 ansøgninger fra lande udenfor EU blevet kasseret. Og det er dyrt at fange dem der snyder, siger studiechef på SDU, Per Andersen til Urban.
-Det er omstændeligt og meget ressourcekrævende arbejde. Nogle gange skal man bare kratte lidt i overfladen, så krakelerer malingen, men andre er noget sværere at afsløre, siger Per Andersen.

Hvert år sender SDU medarbejdere til blandt andet til Kina, for at overvåge prøverne.

Det er gratisavisen Urban, der står bag undersøgelsen, der viser at andre danske universiteter også har samme problem.

Fakta

I følge Urban er der tre forskellige måder at snyde på

  • Man pynter på karakterer eller niveauer på officielle dokumenter
  • Man forfalsker dokumenter
  • Man køber sig til eksamensbeviser fra ikke-eksisterende uddannelsessteder

-Det er et kæmpe problem for os. De kopierer eksamensbeviser, sender storebror til engelsk-testen og så videre, og det er umuligt for os at afsløre alle snyderne, fordi der findes så utroligt mange uddannelser og karakterskalaer, siger Preben Sørensen, studiechef på Ålborg Universitet. Han mener, at de udenlandske studerende snyder fordi det er prestigefuldt at læse på et europæisk universitet.

I Roskilde har man fået nok af snyderiet og har derfor oprettet et uddannelsesgebyr for udenlandske studerende på 3300 euro - godt 25.000 kroner.