Udkantsdanskere er mest konkursramte

20.000 lønmodtagere mistede i 2011 både job og tilgodehavende løn til en konkurs. Værst var det i Syddanmark.

Sidste år mistede 20.000 lønmodtagere ikke bare deres job i utide, da deres virksomhed bukkede under for den økonomiske krise og gik konkurs. De mistede også ubetalt løn, feriepenge og pension, skriver Ugebrevet A4.

Nye tal fra Lønmodtagernes Garantifond viser, at 160 ud af hver 10.000 privatansatte sydjyde og fynbo sidste år søgte fonden om penge efter en konkurs. Det giver dem en kedelig førsteplads på listen over konkursramte.

I resten af landet er det tilsvarende tal kun 131.

Syddanskerne skal være mere mobile både geografisk og uddannelsesmæssigt, hvis regionen skal undgå at havne i toppen af konkursstatistikkerne fremover, mener Ib Haahr, DA-udpeget næstformand i Det Regionale Beskæftigelsesråd i Syddanmark.

- Det nytter ikke noget at sidde uden for Lindøværftet og håbe på, at de begynder at bygge skibe igen, for det bliver en lang ventetid, siger han.

De mange konkurser har gjort ondt i Region Syddanmark, hvor globaliseringen i forvejen har uddelt kraftige øretæver i form af outsourcing og lukning af store virksomheder. Primært inden for metalindustrien.

Regionens mange konkurser hænger også sammen med, at transportsektoren igen i år er en af de brancher, hvor flest lønmodtagere har måttet se deres arbejdsplads lukke på grund af konkurs.

Transportbranchen er massivt repræsenteret i Sydjylland op mod den tyske grænse, påpeger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv.

- Transportsektoren er ekstrem konjunkturfølsom, fordi der jo kun er transport, hvis der er varer at flytte rundt. Og dem kniber det med i øjeblikket, siger han til A4.

Den kommune, der har flest konkursramte lønmodtagere, er Hedensted, beliggende mellem Vejle og Horsens.

Her henvendte 439 sig til Lønmodtagernes Garantifond for at få udbetalt manglende løn efter konkurser på i alt 31 af kommunens virksomheder.

Efter Hedensted kommer Fredericia, Stevns og Guldborgsund.

Oversigt

    Oversigt