Udlændinge skal kunne købe de tomme huse

Cirka 500 huse står tomme på Langeland. Derfor har kommunen sendt et ønske af sted til justitsministeren om, at boligerne kan blive solgt til udlændinge, så der kan komme liv i de mørke og forladte boliger.

Frede Volf Sørensen har været ejendomsmægler på Langeland siden 1972. 

- Dengang var det sjovt, griner han. 

For da kunne der sælges grunde, husker han.

- 71 grunde solgte vi på en weekend. Folk stod i kø, som var det til en is. Man pegede bare på den grund, man ville have, og så sagde vi: Hvad hedder du, og hvornår vil du overtage? 

Men tiderne har ændret sig. Med cirka 500 huse til salg på Langeland tager det oftere et halvt år at sælge en grund og ikke længere blot en weekend. 

Derfor er Frede Volf Sørensen også glad for Langeland Kommunes idé om at sælge de tomme huse til udlændinge.

- Jeg tror, der er rigtig mange ejendomme her på Langeland, som ville falde lige i tyskernes smag. Og jeg kan kun se, at det må være en fordel for alle, for der ville givetvis blive solgt nogle ejendomme, som ellers er svære at sælge, forklarer han. 

Med reglerne lige nu er det ikke muligt som udlændinge at købe et sommerhus i Danmark. Men i regeringsgrundlaget lægges der op til en forsøgsordning, hvor flere områder kan få lov til at sælge de tomme huse til eksempeltvis tyskere, nordmænd eller hollændere. Og her har Langeland Kommune meldt sig på banen og sendt et brev til justitsministeren. 

- Jeg tror, det kunne være positivt, at man i en forsøgsordning sagde værsgo, Langeland, I må gerne i et år eller to forsøge at sælge de tomme huse, siger 2. viceborgmester i Langeland Kommune, Knud Gether. 

Men vil det ikke også kunne få nogle negative konsekvenser?

- Jeg kan næsten ikke se dem. Jeg synes faktisk kun, det er positivt, fordi der er så mange huse, som er usælgelige, forklarer han. 

Frede Volf Sørensen frygter heller ikke, at eksempeltvis tyskere kommer og køber alle øens huse, som blandt andet er et af modargumenterne mod forsøget.

Kunne man ikke forestille sig, at det ville blive svært som almindelig dansker at få et hus på Langeland? 

- Nej, slet ikke. Det tror jeg simpelthen ikke på. Jeg synes, det er en god idé - ikke bare som ejendomsmægler, men i det hele taget, siger han. 

 

Oversigt

    Oversigt