Udlændingestyrelsen styrker tilsynet med asylcentrene

Med flere tilsyn, skarpere prioritering og nye metoder vil Udlændingestyrelsen gå mere systematisk til værks og samtidig gå tættere på kvaliteten af de ydelser, der bliver leveret på asylcentrene.

Udlændingestyrelsen vil fremover udføre flere tilsyn med opholdscentrene. Styrelsen vil samtidig intensivere sit tilsyn med særlige centertyper som modtagecentre, omsorgscentre og udrejsecentre.

Det skriver Udlændingestyrelsen i en pressemeddelelse.

Planlægningen af styrelsens tilsyn vil tage afsæt i dels en vurdering af, hvor der erfaringsmæssigt er størst behov for tilsyn, dels hensynet til at sikre, at der løbende bliver ført tilsyn med alle operatører og alle centre.

Risiko og væsentlighed er de centrale elementer. Endelig indebærer den styrkede indsats, at Udlændingestyrelsen i forbindelse med tilsynene metodisk vil grave et spadestik dybere end hidtil for at efterprøve kvaliteten af ydelser, der leveres på centrene.

Konkret betyder det, at Udlændingestyrelsen fremover vil føre minimum ét tilsynsbesøg pr. operatør på opholdscentrene årligt. Herudover vil hvert særcenter som minimum få udført et tilsynsbesøg én gang årligt.

De planlagte tilsynsbesøg vil blive suppleret med yderligere besøgstilsyn, hvis styrelsen konkret skønner, at der er behov for det. Desuden vil operatørerne løbende - som del af det samlede tilsyn - blive bedt om at fremsende oplysninger og dokumentation for, at de har overholdt deres kontraktlige forpligtelser.

Som noget nyt vil Udlændingestyrelsen i forbindelse med tilsynsbesøgene interviewe både ledelse, beboere og medarbejdere ude på centrene. Derved håber styrelsen at få et bedre indtryk af leveringen og kvaliteten af ydelserne på centrene.

- Med den nye tilgang vil vi komme mere rundt på tilsynsbesøg på de enkelte asylcentre, og samtidig vil vi kunne bruge ressourcerne dér, hvor behovet er størst. Den nye metode, hvor vi taler med både ledelse, menige medarbejdere og beboere vil give os et mere kvalificeret indblik i driften af centrene og fx beboertilfredsheden. Det vil være til gavn for både operatører og beboere, siger vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Linnea Vejrum i pressemeddelsen.

Fakta

 

Oversigt

    Oversigt