Udlændingestyrelsen trækkes ind i asylskandale på Langeland

Udlændingestyrelsen har undladt at kontrollere asylcentre drevet af Langeland Kommune. Et dybt svigt, mener ekspert.

Udlændingestyrelsen, der har ansvaret for asylområdet i Danmark, har systematisk undladt at føre kontrol med forholdene for de ekstremt sårbare asylbørn, der har boet på asylcentre drevet af Langeland Kommune. Det skriver Radio24syv.

Af en aftale mellem kommunen og Udlændingestyrelsen fremgår det, at styrelsen skal foretage kontrolbesøg, men ifølge Radio24syv har Udlændingestyrelsen ikke været på besøg i to og et halvt år – til trods for voksende kritik af forholdene på asylcentrene og den voldsomme tilstrømning af asylansøgere i 2015. Udlændingestyrelsen har hverken undersøgt personalets kvalifikationer eller beboernes hverdag.

quote Det er udtryk for et dybt svigt.

Marianne Skytte, lektor

- Det er udtryk for et dybt svigt og et manglende engagement for de uledsagede flygtningebørns levevilkår. Udlændingestyrelsen skriver jo selv i kontrakten med Langeland Kommune, at den udfører både faglige og økonomiske tilsyn med Langeland Kommunes opgaveløsning i form af anmeldte og uanmeldte tilsyn. Og det gør den simpelthen ikke, siger Marianne Skytte, der er lektor på Institut for sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet, til Radio24syv.

Børns Vilkår: Udlændingestyrelsen svigter

Kritikken bakkes op af Børns Vilkår, der også mener, at Udlændingestyrelsen svigter.

 - Vi er nødt til at have nogen, som kan se efter, at det her går ordentligt efter sig. Og det er udlændingemyndighedernes forpligtelse, siger Ingrid Dall, der er jurist i Børns Vilkår.

Langeland Kommune har drevet 21 asylcentre, da presset fra flygtninge, især fra borgerkrigen i Syrien, var størst.

Udlændingestyrelsen: Det er kommunens ansvar

Udlændingestyrelsen frasiger sig ansvaret og lægger ansvaret over på kommunens.

- Tilsyn med børns vilkår, børnefagligheden med videre, er for eksempel ikke styrelsens, men kommunens område. Her skal kommunen føre tilsyn. Personale- og ledelsesforhold er også kommunens anliggende. Styrelsens tilsynspligt handler om selve driften, skriver Udlændingestyrelsen i en e-mail til Radio24syv.

Det er en fortolkning, som hverken Børns Vilkår, Socialpædagogernes Landsforbund, Kommunernes Landsforening eller lektor Marianne Skytte enige med Udlændingestyrelsen i.

- Det er uacceptabelt. Udlændingestyrelsen ved, hvad det er for nogle børn, der kommer til landet. Styrelsen ved, at de børn ofte kommer med store, store traumer og psykiske lidelser, som gør, at de skal bygges op som nye mennesker for at have en chance for klare sig. Derfor synes jeg, det er uansvarligt bare at sige; nu er det overladt til den enkelte kommune - altså ude af øje ude af sind. Det er ikke godt nok, siger forbundsformand Benny Andersen fra Socialpædagogernes Landsforbund.

Minister i samråd om asylcentre

Langeland Kommune har ikke ønsket at svare på, hvordan og hvor ofte kommunen selv fører tilsyn med egne centre.

Langeland Kommune har i månedsvis været ramt af kritik af forholdene på asylcentrene, især Børnecenter Tullebølle, som nu er lukket.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er torsdag indkaldt til samråd klokken 11 om netop forholdene på landets børneasylcentre.

Oversigt

    Oversigt