Udsatte skal have krav på bedre hjælp

Psykisk syge, stofmisbrugere og hjemløse kan se frem til bedre sundhedstilbud, hvis det står til SF i Odense og i Region Syddanmark.

SFs spidskandat i Odense Brian Dybro og Villy Søvndal, der er partiets spidskandidat i Region Syddanmark, har  lanceret et fælles sundhedsudspil rettet mod de mest udsatte grupper. 

quote Vi skal passe rigtig meget på, at de her grupper ikke falder ned mellem to stole

Villy Søvndal, spidskandidat, Region Syddanmark, SF.

- Vi skal passe rigtig meget på, at de her grupper ikke falder ned mellem to stole, fordi kommunen har ansvar for noget af det, og regionen har ansvar for noget andet, siger Villy Søvndal.

Som eksempel nævner han, at regionen står for behandlingsdelen af psykisk syge, mens kommunerne har den sociale del.

- Hvis vi ikke er rigtig omhyggelige med at koordinere, så sker der det, at på trods af alle gode viljer falder de mennesker, der skal hjælpes, lige lukt ned gennem de systemer, der ikke når hinanden godt nok, siger Villy Søvndal. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Udspillet består af syv punkter, der skal løfte indsatsen overfor psykisk syge, stofmisbrugere og hjemløse. For eksempel bedre behandling af hepatitis c (smitsom leverbetændelse, red.), ansættelse af socialsygeplejersker på Odense Universitetshospital og søndagsåbent i varmestuen i Odense.

- Tilsammen vil de give et markant løft, for vi kan se, at der er stor ulighed i sundhed. Det skal vi have gjort op med, siger Brian Dybro.

Ligesom Villy Søvndal mener han, at det er afgørende med bedre koordinering, selvom det allerede sker i dag:

- Der er nogle af de rigtig udsatte med store misbrugsproblemer og psykiske problemer, som man ikke har fået udredt og sat diagnose på. Det gør, at de er meget svære at hjælpe. Der skal vi simpelthen blive bedre. Det handler ikke nødvendigvis om at bruge en masse flere penge, siger Brian Dybro.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Villy Søvndal nævner nogle eksempler, hvor samarbejdet kan gøre gavn:

- Vi skal i gang med at behandle dem, der har smitsom leverbetændelse, som kan give kræft eller kræver transplantation, fordi leveren ikke fungerer. Det har vi ikke kunnet behandle før. Medicinen blev opfundet for et år siden. Odense er en af de bedste kommuner, når det handler om hjemløshed. Det skal vi have bredt ud. Og så er der, de psykisk syge, som man ikke behandler, fordi de har et misbrug. Dem er vi nødt til at kunne favne, for det er nogle af dem, der har det allerværst.

Udsatte skal have krav på en handlingsplan
Et af de syv punkter i udspillet er, at de udsatte skal have krav på at få lavet en handlingsplan for hvem, der skal gøre hvad.

quote De udsatte kan ikke selv finde vej i systemet, og de har ikke en organisation til at hjælpe sig

Brian Dybbro, spidskandidat, Odense, SF.

- De udsatte kan ikke selv finde vej i systemet, og de har ikke en organisation til at hjælpe sig, siger Brian Dybro.

De to SF'ere erkender, at det ikke er gratis, men de mener ikke, det behøver blive meget dyrt, fordi bedre samarbejde er mere effektivt.

- Selvfølgelig koster det at hjælpe mennesker, men jeg synes, det er vigtigt, at vi måler samfundet på, hvordan vi behandler de mest dårligt stillede. Heldigvis har vi et samfund, der er så rigt, at der er råd til skattelettelser, slutter Villy Søvndal.

quote Man holder jo ikke op med at være hjemløs, bare fordi det er søndag.

Brian Dybro, spidskandidat, Odense, SF.

Brian Dybro supplerer:

- For eksempel koster søndagsåbent i varmestuen omkring 100.000 kroner. Dem kan vi nok finde i den store kasse, og det vil gøre en enormt stor forskel for mange udsatte og hjemløse. Man holder jo ikke op med at være hjemløs, bare fordi det er søndag.

Interview med Villy Søvndal og Brian Dybro

Oversigt

    Oversigt