Udviklingshæmmede Andreas blev reddet af KLAP-job

Udviklingshæmmede Andreas Karlsen var helt ude i rendestenen, da han blev reddet af et job gennem den såkaldte KLAP-jobordning. I fremtiden skal endnu flere have samme mulighed som ham.

I dag står den udviklingshæmmede Andreas Karlsen op hver dag og tager på arbejde i Rema 1000 i Odense, hvor han sætter varer på plads på butikkens hylder. Men sådan har det langtfra altid været for den 25-årige mand. 

Da Andreas Karlsen som 18-årig fik tildelt førtidspension på grund af sit handicap, blev hans liv nemlig en glidebane med mere og mere alkohol. 

- Jeg lå og sov hele dagen og var oppe hele natten. Rent ud sagt var jeg helt ude i rendestenen, fortæller han. 

quote Jeg gav mig selv et spark bagi. Jeg ville ikke ende ude i rendestenen mere. 

Andreas Karlsen

Et spark bagi

Men Andreas Karlsen besluttede sig for at hanke op i sig selv: 

- Jeg gav mig selv et spark bagi. Jeg ville ikke ende ude i rendestenen mere. Så ville jeg hellere ud at møde nye mennesker og komme på arbejde hver dag, forklarer han. 

Andreas Karlsens redning blev KLAP-jobordningen. En ordning, der er skabt af foreningen for udviklingshæmmede, LEV. KLAP står for Kreativ, Langsigtet Arbejdsplanlægning, og ordningen forsøger at skaffe skånejobs til udviklingshæmmede førtidspensionister. 

 Indtil videre har ordningen skabt 2.200 skånejobs i Danmark, og succesen har gjort, at LEV nu har indgået en samarbejdsaftale med Odense Kommune, så endnu flere udviklingshæmmede kan komme i skånejob i fremtiden. 

Og det nye samarbejde skaber jubel hos folkene bag KLAP. 

- Det er jo en blåstempling af det arbejde vi laver, at man ser det som et værdifuldt supplement i en af landets største kommuner. Og det åbner selvfølgelig dørene ud til andre kommuner, som siger, at så skulle vi måske også gå længere ned af den vej, siger Kjeld Møller-Madsen, som er jobkonsulent i KLAP. 

Har fået livet tilbage

Det er ikke kun Odense Kommune, der er begejstrede for KLAP-ordningen. Andreas Karlsens chef i Rema 1000 i Bolbro er også glad for ordningen. Hun har oplevet en kæmpe udvikling, siden Andreas Karlsen blev ansat i butikken: 

- Han har fået livet tilbage. Han var en ung gut, som havde mistet troen på sig selv og troen på, at der var en plads til ham. Men han har fundet den her og er bare blevet en dejlig dreng, fortæller købmand Trine Jensen. 

Og Andreas Karlsen selv kan også mærke, hvor meget jobbet har udviklet ham.

- Da jeg startede, havde jeg ikke så meget selvtillid, men det er jeg begyndt at få. Det har jeg også kunne mærke på mig selv. Jeg er blevet en helt anden person nu, fortæller han. 

Tag med Andreas Karlsen på arbejde i Rema 1000 i indslaget øverst i artiklen. 

Oversigt

    Oversigt